İnek Besiciliğinde Karlılığı Artırmanın Yolları

inek besiciliğinde karlılığı artırmanın yolları

İnek yetiştiriciliğinin mühim bir bölümü de besicilik, yani kırmızı etlerin elde edimidir. Kırmızı etlerin elde ediminin kar etme yönünden çiğ süt elde edilmesine kıyas ile bazı üstünlükleri bulunur. Erkek besi hayvanlarının, örneğin ineklerin, döl ve süt verimi olmadığı için bu verimlerle alakalı olarak rahatsızlık veya eksiklikler yaşanmaz. Diğer bir taraftan, inek besiciliğinin devam ettirilebilmesi için inek besiciliği konusunda istikrarlı olunmalıdır. Bu durumun nedeni, inek besiciliğinde tercih edilen canlı materyalin, ineklerden elde edilen yavrular ve danalar olmasıdır. İnek besiciliğinde karı yükselten etkenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • İnek besiciliğinde karlılığın ilk koşulu ahır yapımı giderinin az olması gerektiğidir. Bu dönemde artık inek besiciliğinde maliyeti fazla olan açık olmayan barınaklar tercih edilmez. Onların yerlerine gideri oldukça az olan kapalı olmayan ahırlar kullanılır. Ayriyeten kapalı olmayan ahırlar da işçilikten tasarruf edildiği gibi karı da yükselten mühim bir avantajı da bulunur. Kapalı olmayan ahırlarda beslenmiş olan inekler bolca hijyenik atmosfer aldıkları için rahatsızlanmaları minimuma iner ve daha çok kilo almaya başlarlar.
  • İnek besiciliğinde karı yükseltmenin başka mühim bir tekniğiyse inek besilerinin ucuza sağlanmasıdır. Yaşadığımız ülkede besi inekleri olarak sütçü cinslerin inekleri tercih edilir. Son dönemde, süt sığırcılık işleminde kimi problemler sebebi ile ineklerin sayıları düşük ve bunun ile ilişkili olarak da fiyatlar artmaktadır. Oysa ki inek besiciliğindeki esas en başından yani inek alınır iken kazanılır. Bu durumdan dolayı da besiye dahil edilecek inekler ucuz fiyata sağlanmalıdır. İnek besicileri fiyatı düşük olduğundan dolayı ülke dışından inek satın almayı daha fazla seçerler.
  • İnek besiciliğine dahil edilecek erkek ineklerin hangi cins oldukları da kar yönünden mühimdir. Son dönemde daha fazla Holstein ve Simental cinsi ineklerin melezleri besiye dahil edilir. Bu cinslerin danaları gün içerisinde yaklaşık bin yüz gram canlı cüsse yükselişi temin ederken, dünya genelinde bilinen Limousin, Angus gibi etçi cinslerin danaları aynı yemler ile gün içerisinde yaklaşık bin altı yüz gram canlı cüsse kazanırlar. Bu sebepten dolayı etçi cinslerin yavrularının tercih edilmesi inek besiciliğinde karı yükselten ana etkenlerden bir tanesidir.
  • İnek besiciliğinde kar temin edebilmek için inekler stresten uzaklaştırılmalıdır. İlk defa besiye dahil edilecek ineklerin uzak bir alandan ahıra taşınmaları da başlı başına stres olur. İnek besiciliğine yeni dahil edilen inekler geldiklerinden ortalama 10 günün ardından öksürürler. Solunum yolu enfeksiyonlarının semptomu olan ve nakledilmiş bütün ineklerde istisnasız karşılaşılan öksürük şayet gereken tedbirler alınmaz ise yaşamlarını kaybetmelerine sebep olabilir. Ayriyeten ineğin alanının, yemlerinin, bakıcılarının farklılaştırılması, çok fazla ısıya maruz kalmaları, yemlerinin ve sularının bozulması, ahır rahatının yetersiz kalması gibi etkenler de stres meydana getirerek ineklerin kilo vermeleri dolayısı ile de besilerin karlarını düşürür.
  • İnek besiciliğinde ineklerin sağlıklarını muhafaza etmek ve inekleri yitirmemek oldukça mühimdir. Her yitirilen inek besisinin karını düşürür. Bu sebepten besiye dahil edilmeden evvel ineklerin iç ve dış parazit savaşların uygulanması oldukça önem arz eder. Ayriyeten ilk sırada şap olmak ile beraber bulaşıcı ve salgın rahatsızlıklara karşı muhafaza edici aşı işlemleri vaktinde uygulanmalıdır.
  • İnek besilerinin zamanı ve ineklerin vaktinde pazarlanmaları da kara etki eden mühim etkenler içerisindedir. Belli besi zamanı ve canlı cüsse kazanımının neticesinde inekler kesinlikle elden çıkartılmalıdır. Aksi halde belirli bir canlı cüssenin üstündeki ineklere ne kadar fazla yem tüketimi yaptırılır ise yaptırılsın kilo alamazlar, yani boşu boşuna yem tüketerek karın düşmesine sebebiyet verirler.
Etiketler: inek besiciliğinde karlılığı artırmanın yolları
Kasım 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR