Kaba yemler hayvan beslenmesinde oldukça büyük bir role sahiptir. Geviş getiren hayvanların temel besin unsuru kaba yemlerdir. Ota dayanan hayvan beslenmesinde bulunmayan işletmelerin gelir elde etmelerinin imkanı yoktur. Kısacası kaba yemler sağlıklı hayvanlar için çok gerekli bir unsurdur.
Hayvan Beslemede Kaba Yemin Önemi Nedir?
Hayvanların hem normal hayatlarını devam ettirebilmeleri adına hem de kendilerinden istenilen verimi tam anlamı ile sağlayabilmeleri için gereksinim duydukları besin maddelerini farklı yemler ile almalarını sağlamak gerekmektedir. Bu beslemenin temel prensibini oluşturmaktadır.
Hayvancılık ile uğraşan bir işletmede ekonomik yem sağlamada ilk başvuruda bulunulacak kaynak, yem bitkisi imalatı olmalıdır. Bunun farkında olan yetiştiriciler yem bitkilerine gerekli olan özeni göstermekte ve tarla alanları içerisinde yeteri kadar alan ayırmaktadırlar. Ekonomik çalışması arzu edilen hayvancılık işletmelerinde en azından hayvanların yaşam payları için gerekli olan yem bitkilerinin yetiştirici tarafından karşılanması gerekmektedir. Yeterli kaba yem alamayan hayvanların verim düzeyleri en alt seviyede olmaktadır.
Hayvansal üretim üzerinde etkili olan ıslah, pazarlama, araştırma, beslenme, bakım ve idare gibi faktörler bulunmaktadır. Fakat bu faktörler arasında en mühim olanı yem üretimidir. Öteki şartlar ne kadar iyi olur ise olsun, yeterli olmayan beslenme neticesinde hayvansal üretim kesinlikle arzu edilen seviyeye eriştirilemez.
Süt ve et üretiminde, yalnız başına %56-70 harcaması olan, yem girdisinin harcamadaki seviyesini %27’ye düşüren çağdaş, karlı işletmeler mevcuttur. Bunun yanı sıra aldığı süt parasının %65-70’ini yalnızca konsantre yem için harcayan silaj ve kaba yemlerin önemi hakkında bilgi sahibi olmayan ve bu sebepten de gelir elde edemeyen yetiştiriciler de mevcuttur.
Ülkemizde hayvancılığın en mühim problemi kaba yem problemidir. Kaba yemler arasında en fazla öneme sahip olan yemler silajlardır.
Çayır-Mera Ot Üretimi ve Verimi
Otlatma yapılarak, kuru ot üretilerek, silaj yapılarak değerlendirilir. Mümkün ise ekim yapılmış alanı bir iki defa biçtikten sonra otlatma yapılmalıdır. Otlama yapılacak bitkilerin boyu 25-30 santimetredir. Ekili alan iki ya da üçe bölünüp sonrasında otlatma gerçekleştirilmelidir. Bir alanda otlatma yapılırken daha evvel otlatma yapılan alanın gübrelenmesi, imkan var ise sulaması gerçekleştirilmelidir. 08 santimetreden daha derin olan otlatmalardan uzak durulmalıdır. Çamur alanlarda otlatma yapılmaması gerekir. Fazla otlatma yapıldığı zaman meranın ömrü azalmaktadır.
Sulu Arazilerde
Sulama yapılabilen arazilerde erkenci ilkbaharda itibaren biçme işlemi uygulanmaya başlanır. Her 20-25 günde periyodik olarak biçme aşamasına gelir. Kış ayları gelene kadar pek çok defa biçim uygulanır. En yüksek besleyiciliği olan bitkiler 40 santimetre civarındadır. Bu sebepten biçimleri 40-50 santimetreye ulaştıkları zaman yapılmalıdır. Her biçim işleminde yoncadan daha çok yeşil ve kuru ot verimi elde edilmektedir. Ot kalitesi ve besini yoncaya kıyasla daha fazladır. Yetiştirilen hayvanlarda yüksek verim elde edilir.
Kuru Arazilerde
Erkenci ilkbahar olduğunda bitkiler hızlı gelişim sergiler. İlkbahar yağmurları devam ettiği sürece periyodik biçim ve otlatma yapılır. Kurak ve sıcak dönemlerde bitkilerin gelişmesi yavaşlar.