Hayvanlarda Ayak ve Tırnak Hastalıkları ve Tedavisi

hayvanlarda ayak ve tırnak hastalıkları

İnek, sığır ve manda gibi büyükbaş canlıların tırnakları, barınak koşulları, genetik ve zemin gibi etkenlerden dolayı uzama gösterebilir. Çiftlik ortamlarında yaşam süren ve kişiler için süt, et gibi ürünler temin eden canlıların sağlıklı bir hayat devam ettirebilmeleri için ayak ve tırnaklarının sağlığı son derece mühimdir. Canlıların ayak ve tırnak sağlığı hususu, canlıların yürümeleri ve hareket halinde olabilmeleri için hayati önem arz eder.

Ayak ve tırnakların sağlığı, hayvanların yem yemeleri, süt randımanları ve üreme becerileri üstünde iyi tesire sahiptir. Ayak ve tırnakların sağlığı bunun beraberinde canlıların yaralanma ve rahatsızlıklar ile savaşabilmesi için oldukça mühim bir husustur. Bu sebep yüzünden süt ve et elde edimi için beslenen hayvanların ayak ve tırnak bakımları da özen gösterilmesi gereken mühim bir ögedir.

Hayvanların Tırnak Bakımları Nasıl Uygulanır?

Hayvanların tırnakları, normal olarak uzama gösterir ve aşınır. Fakat, canlıların yem yemeleri, ağırlıkları ve hangi yaşta olduklarına göre tırnakları ayrı sürede uzar ya da büyüme gösterir. Tırnaklar, canlıların dışkılarda, çamurlarda ve öteki temiz olmayan yerlerde dolaşmaları neticesinde basit bir şekilde kirlenebilir. Bu sebepten bakımı yapılmayan tırnaklar, canlılarda enfeksiyona yol açabilir.

Tırnağın aşınması durumu, normal olarak gerçekleşse de birtakım hallerde tırnakların rutin olarak kesimi yapılmalıdır. Bilhassa canlıların ayaklarındaki tırnağın uzama göstermesi, dolaşmada güçlük ve üstelik yaralanmalara sebep olabilir. Bu sebepten, canlıların tırnaklarının rutin olarak temizliğinin yapılması, canlıların sağlığı ve konforu yönünden mühimdir.

Hayvanların Tırnakları Nasıl Kesilir?

Hayvanların tırnaklarının kesilmesi, hayvanların rahatı için oldukça mühimdir. Fakat bu uygulamanın profesyonel bir veteriner hekim ya da çiftlikte çalışan işçi tarafından uygulanması faydalıdır. Tırnaklarının doğru kesilmemesi, canlıların acı çekmelerine yol açabileceği gibi başka türlü enfeksiyonlara da yol açabilir.

Canlıların ayakları kaldırılır ve tırnaklar, keskin olan bir makas ya da özel bir ekipman tercih edilerek kesimi dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kesim uygulaması, tırnakların canlı dokularını kesmeyecek biçimde uygulanmalıdır. Aksi halde, kanamalara ve enfeksiyon tehlikesine neden olabilir.

Hayvanların Tırnak Rahatsızlıkları ve Tedavisi

Hayvanların tırnaklarının sağlığı, canlıların genel sağlıkları ve rahatı için kritik bir husustur. Tırnakların rutin olarak kesiminin yapılması, canlıların dolaşması ve hareket halinde olabilmesi için konforlu bir yer temin eder ve enfeksiyon tehlikesini minimuma düşürür. Fakat ara ara canlılarda tırnak rahatsızlıkları ile karşılaşılabilir. Bunlar ise,

  • Tırnak Enfeksiyonu

Canlılarda tırnak enfeksiyonu fazla karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir. Mantar, bakteri ya da virüslerin yol açtığı enfeksiyon, tırnaklarda kızarma, hassaslaşma ve şişme gibi semptomlara yol açabilir. Enfeksiyon ilerlemeye başladığında, tırnaklarda çatlamalar ve bozulmalarla karşılaşılabilir.

Tırnak enfeksiyonu sorunu tedavi edilmez ise, canlıların dolaşması ve hareket halinde olması güç hale gelebilir. Tedavisi yapılmayan enfeksiyon, canlının enfekte kısmına basması ve enfeksiyonun daha da kötü bir hal almasına yol açabilir. Hayvanların tırnak enfeksiyonu tedavi yöntemi, enfeksiyonun sebebi ile ilişkili olarak değişiklik gösterebilir. Bu sebepten bölümünde uzman olan bir veterinere muayene ettirilmesi mühimdir.

  • Tırnak Bozukluğu

Tırnak bozukluğu sorunu, canlıların tırnaklarının biçim ve gelişmesinde bozukluklar yaşanmasına sebep olan türlü hallerdir. Bunlar içerisinde kıvrık olan tırnak, çekiç olan tırnak ve konik tırnak bulunur.

 Tırnak bozukluğu tedavi yöntemi, tırnakların ne kadar bozulduğu ile ilişkili olarak değişebilir. Hafif tırnak bozukluğu sorunu, rutin kesim ve bakımla düzelme gösterebilir. Fakat daha ciddi olan tırnak bozukluğunda cerrahi uygulama gerekli olabilir. Veteriner doktorunuz, doğru tedavi planını belirler.

  • Tırnak Kırığı

Canlılarda sık sık karşılaşılan tırnak kırığı sorunu, tırnakların tamamı ile kesilmesi ya da parçalanması gibi hallere yol açabilir. Kırık olan tırnak, canlıların hareket etmelerini kısıtlar ve sancıya yol açabilir. Canlıların tırnaklarının büyümesini önleyen kırık olan tırnak, tırnak yataklarını enfekte eder ve tırnak yatağı iltihabına sebebiyet verebilir.

Kırık olan tırnağın tedavi yöntemi, kırığın ciddiyeti ile ilişkilidir. Ufak kırık, tırnak kesimi ve temizliğiyle tedavisi yapılabilir. Fakat büyük olan kırık ve kopma, cerrahi uygulama gerektirir. Tırnak yatağı iltihabı gibi enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi gerçekleştirilebilir.

Hayvanlarda Ayak Rahatsızlıkları Nelerdir?

Hayvanlarda rastlanan ayak rahatsızlıkları çeşitlidir. En çok yaşanan ayak rahatsızlıkları ise;

  • Çatlak Ayak

Hayvanların ayaklarının alt kısmı, türlü nedenlerle çatlama gösterebilir. Ayak tabanlarında derin çatlakların ortaya çıkması, sancı, enfeksiyon tehlikesi ve yürümede güçlüklere sebep olabilir. Hayvanların çatlayan ayaklarının tedavisi için etki gören kısmın temizliğinin yapılması, düzeltilmesi ve doğru bir pansuman ya da muhafaza edecek bir kaplama tercih edilmelidir.

  • Ayak Ülseri

Ayak ülser sorunu, hayvanlarda genellikle karşılaşılan başka bir problemdir. Ayaklar fazla yumuşak ya da fazla sert bir yapıdaysa çatlamalar meydana gelebilir. Meydana gelen çatlaklarsa ayaklarda enfeksiyona, apseye ya da taban ülseri sorununun meydana gelmesine yol açabiliyor. Uzun müddetli kuvvet, temiz olmayan ve nemli yerler, doğru beslenememe gibi etkenler hayvanların ayaklarında ülserin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayak ülser sorununun tedavi yönteminde, temizlik şartlarının temin edilmesi ve veteriner doktorun tavsiye edeceği bir pansuman, antibiyotik ya da ayak blokları tercih edilebilir.

  • Ayak Çürümesi

Genel olarak tabanı sert olan ayaklarda meydana gelen bu hastalık, yaygın olarak duraklı barınaklarda ya da talaşın fazla olarak tercih edildiği yerlerde ortaya çıkar. Ayak çürümesi ayakların üst kısmında saç çizgilerinden aşağı tarafa dek uzayan ve ayaklarda nispeten fazla enfeksiyonlara yol açabilen çatlakların ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayak çürüğü sorununun tedavi yönteminde antibiyotik işleminin beraberinde bölgesel tedavi de yapılabilir. Tahriş olan kısım yıkanarak çatlakların tamamen temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiğin ya da antiseptiğin belli formlarının kullanılmasının ardından ayaklar hijyenik bir bez ile sarılarak bir müddet kuru kalmaları temin edilmelidir.

  • Ayak Artriti

Hayvanlarda ayak artriti sorunu, ayak ekleminin iltihaplanması ile karakterize edilen bir haldir. Yumuşak olmayan zeminler, az temizlik şartları, yaralanma ve doğru olmayan beslenmeler ayak artriti tehlikesinin fazlalaşmasına yol açar. Bu sorunun tedavi yönteminde ağrı kesici, antibiyotik ilaçlarının beraberinde temizlik şartlarının da temin edilmesi son derece mühimdir.

Etiketler: hayvanlarda ayak ve tırnak hastalıkları ve tedavisi
Mart 27, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR