İlkbaharda Hayvan Bakımı ve Beslenmesi

ilkbaharda hayvan bakımı

İlkbaharda hayvanların hem beslenmesi hem de bakımı diğer zaman dilimlerinde olduğu gibi son derece önemlidir.

Hayvanların beslenmesinde taze otların oranı artırılmalı hem vitamin hem de mineral takviyesi sağlanmalıdır. Her iklim koşulunda ve ilkbahar mevsiminde hayvanların temiz suya yeterli oranda erişimi sağlanmalıdır. Soğuk hava koşulları sonrasında nem ve hastalık riskine karşı hayvanların ahırları ve barınaklar havalandırılmalı ve gerekli hijyen koşulları sağlanmalıdır. Hayvanlar açık alanlarda hareket ettirilmeli ve rutin veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.

Sütünden ve etinden yararlanılan hayvanlarda beslenme ve ayrıntılı bakım oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bakımı gerçekleştirilen hayvanları padok içine yerleştirip ilgilenmediğiniz taktirde tam anlamı ile verim elde edilemez. Uygun bakım ve beslenme hayvan yetiştiriciliğinde kritik rol üstlenmektedir. Öyle ki, ineklerin mutluluk ve sağlık seviyesi direk verimlilikleri üzerinde etkili olmaktadır. Mutlu ve sağlığı yerinde olan hayvanlar daha verimli olmakta ve daha iyi bir gelişim sergilemektedirler.

Süt İneklerinin Beslenmesinde Mühim Hususlar

Hayvanlarda, bilhassa süt inekleri gibi sütünden yararlanılan hayvanlarda beslenme, hayvanın süt verimi üzerinde direk etki oluşturan önemli bir durumdur. Kolay olmayan, ancak üstünde biraz zaman harcandığında anlaşılması mümkün olan bir husustur. Süt inekleri için bilhassa dikkatli olunması gerekli olan hususları sizler için içeriğimizde derledik.

Doğru Beslenme Planı, Yüksek Verim Anlamına Gelir

Besi ve süt hayvanları için gündelik besin planı oluşturulması gerekir. Bu plan, hayvanların yaş, ağırlık ve cinsine göre veterinerler tarafından rahatlıkla meydana getirilebilmektedir. Her insanın bünyesine bağlı olarak beslenme gereksiniminin farklılık gösterebileceği gibi hayvanlar için de aynı durum mevzu bahistir. Kaliteli çiftlik materyali tercih edilmesi hayvanların yem ve su gereksinimini ortadan kaldırmanızda en büyük destekçileriniz olacaktır.

Suyu Göz Ardı Etmeyin

Kedi gibi evde yetiştirilen canlılardan tutun, süt inekleri de dahil olmak üzere bütün çiftlik hayvanlarının su gereksinimi kesinlikle dikkate alınması gereken mühim bir mevzudur. İneklerin günlük yaklaşık 30-50 litre arasında su içtiğini dikkate alırsak durumun ciddiyetini biraz daha doğru anlamış oluruz. Hayvana verilen suyun temiz olması ve tüketilecek suyun problem oluşturmaması gerekir. Temiz su tüketen hayvanlar daha düşük bakteriyle karşı karşıya kalırlar, daha düşük bakteriyle karşılaşan hayvanlar da daha az hastalanırlar. Daha az hastalığa yakalanan hayvanlar da yetiştiriciler için daha düşük harcama ve daha çok verim anlamına gelir.

Barınaklarda hayvanlar için temiz su kaynağı meydana getirmenin en güvenilir seçeneği otomatik büyükbaş hayvan suluğu tercih edilmesidir. Bu suluklar ineklerin başlarını şamandıraya yerleştirmesi ile temiz su imkanı sağlar ve hayvan işini tamamladıktan sonra artan suyun tahliyesini yaparak devamlı temiz, bakterisiz su tüketme imkanı sunmuş olur.

Hayvanlar İçin Vitamin ve Minerallerin Önemi

Bütün canlılarda olduğu gibi ineklerin, bilhassa da süt ineklerinin ayrı vitamin ve mineral gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimlerin ortadan kaldırılması et ve süt veriminin büyük oranda artmasını sağlamaktadır.

Vaktinde uygulanan vitamin ve mineral ilaveleri uzun vadede büyük oranda verim artışı yaşanmasına yardım etmektedir. Süt inekleri için A, D, E vitaminleri ve çinko, fosfor, selenyum, kalsiyum ve demir gibi vitamin ve mineraller oldukça mühimdir. Ancak bu maddeler hayvanlara verilirken veteriner hekime danışarak dozu doğru şekilde ayarlanmalıdır. Her hayvanın farklı bünyesi olduğu gibi farklı gereksinimleri de bulunmaktadır.

Bakım ve Sağlık Kontrolleri

Üretimde verim elde edilebilmesi için sağlıklı hayvanlara sahip olmak gerekmektedir. Verimli bir çiftlik için hem hayvanların hem de yetiştiricilerin sağlığı konusunda özenli olunmalıdır. Yapmanız gereken en mühim şey hayvanların periyodik olarak veterinere kontrollerinin yaptırılmasıdır.

Etiketler: ilkbaharda hayvan bakımı ve beslenmesi
Nisan 04, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR