İnek Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

inek tırnak bakımı

İneklerde rutinleşen bakım, beslenme, genetik, ahır koşulları ve zemin sebebinden ötürü tırnaklarda uzama görülmektedir. Genel olarak içinde yer aldığımız durumdan fikir yürütecek olursak, ahırın içerisinde beslenen ineklerde tırnak uzaması sık sık görülmektedir. Bu durumun sebebi doğal alanda beslenmeyen ve ahır içerisinde beslenen ineklerin tırnaklarının aşınma gibi bir olayın olmamasından dolayıdır. Bununla ilişkili olarak ahır içinde beslenen büyükbaş hayvanların tırnak bakımı ve kontrolü yapılmalıdır. Tırnak temizliği büyükbaş hayvanlarda sağlık yönünden çok mühimdir. Büyükbaş hayvanlarda meydana gelen tırnak şekillerinin bozukluğu ve topallıklar türlü rahatsızlıkları yanında getirmektedir.

Ayriyeten büyükbaş hayvancılık işi ile ilgilenen kişiler tırnak bakımını yapmadıkları vakit ekonomik açıdan kayıplar yaşamaktadırlar. Büyükbaş hayvanlarda kilo konusu oldukça mühim bir faktördür. Tırnak bakımının gerçekleştirilmediği zaman süresince inek zayıflamaya başlar, süt randımanında düşüş görülür ve pek çok sığır önceden damızlıktan ayrılmak zorunda kalır.

Genel olarak bu tarz durumlar ahırda yetişen hayvanlarda ortaya çıkmaktadır. Büyükbaş hayvanlarda tırnak temizliği zahmetsiz ve ekonomik bir iştir. Tırnaklar haftada bir kontrol edilip periyodik olarak kesilmektedir. Ayriyeten meranın ardından ahıra dahil edilen hayvanların tırnaklarının içerisine girebilecek sert ve yabancı maddelerin girip girmediğine bakmalısınız.

Boğaların tırnak kesiminin senede 3 ya da 4 defa yapılması gerekir. Bunun sebebi tırnak temizliği ve hayvanın ayak sağlığı aşım kabiliyetiyle yakından alakalıdır. Büyükbaş hayvanlarda çok kalın ve uzun bir tırnağın kesimi çok kolay bir uygulamadır. Yüzey kısmının ve tırnak ucunun bölümleri tırnak kerpeteniyle alınmaktadır. Ardından tırnak makası desteğiyle fazla olan kısımlar kesilir.

Tırnak kesimi esnasında tırnağı derinden kesmeyip biraz uzun bırakmak daha iyidir. Çok fazla kesim yapıldığı takdirde canlı dokuya zarar verme ihtimaliniz yükselir. Canlı dokuya zarar vermeniz durumunda kanamaya başlar ve enfeksiyon tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum da hayvanda ölümcül rahatsızlıklara sebep olabilir.

Besi danalarının ve süt ineklerinin tırnak temizliğini sık sık yapmak gerekir. Ahır koşulları ve duruma göre tırnak temizliğinin altı ayda bir yapılması gerekir. Tırnak kesimleriyse senede iki defa olması gerekmektedir. Bakımları düzenli bir şekilde yapılan ve normal olan büyükbaş hayvanların tırnaklarının uzaması ayda 5 ila 13 milimetre aralığında farklılık göstermektedir. Tırnak temizliğinin yapılmasının en mühim sebebi büyükbaş hayvanlarda hayvanın cüssesinin tırnak tabanına eşit olarak dağılım göstermesini sağlamaktadır. Aksi halde tırnak tabanında farklılık gösteren yük dağılışı neticesinde şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. 

Etiketler: inek tırnak bakımı nasıl yapılır
Ağustos 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR