İneklerde Görülen Sık Rastlanan Hastalıklar ve Belirtileri
Hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler için inekler et ve süt alımı açısından oldukça önemlidir. İneklerden elde edilen verimde artış yaşanırken hastalıklara karşı olan dirençlerinde düşüş meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı inekler sık bir şekilde hastalığa yakalanabilirler. Hastalıklara karşı direnç seviyelerini artırmak amacıyla takviye yapılan vitamin ve mineraller genellikle yeterli olmamaktadır. İneklerin beslenme düzeni hususunda da oldukça özenli olmak gerekmektedir. Küflü ve bozulmuş olan yemleri vermekten kaçınmak gerekir. Ayrıca hastalıklara karşı korunmalarını sağlamak amacı ile aşı takvimine dikkat edilmelidir. Şayet inekte herhangi bir hastalık meydana gelmiş ise geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır. İneklerde ortaya çıkan bazı hastalık türleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
Mastitis (Meme İltihabı)
Meme dokusunda iltihap oluşması halinde mastitis hastalığı akıllara gelmelidir. Mastitis tüm meme bölümlerinde karşı karşıya kalınabilen bir hastalık olarak bilinir. Ayrıyeten memenin bir veya iki lobunda görülebilmektedir. Mastitis ineğin süt yapısı üzerinde bir etkiye sahiptir. Mastitis hastalığı görülen ineklerin süt yapısında farklılaşmalar yaşanır. Bunun yanında süt veriminde de düşüş yaşanmaktadır. Eğer mastitis tedavisi zamanında ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmez ise memede körelme yaşanır.
Hipokalsemi (Süt Humması)
Doğumu yeni gerçekleşmiş olan ineklerin kan fosfor ve kalsiyum oranının düşmesi ile ortaya çıkan ineğin bulunduğu yerden kalkmaması sebebi ile farkına varılan bir hastalıktır. Genellikle süt verimi fazla, çok doğum gerçekleştirmiş ve yaşı büyük olan ineklerde bu hastalık meydana gelebilir. Hipokalsemi hastalığının farkına genellikle doğumun ardından varılır. Süt humması gebeliğin son 2 haftası ile doğumun sonrasında gelen 3 gün içerisinde meydana gelebilir.
Timpani (Şişme)
İşkembede gaz ortaya çıkmasının hız kazanması ve ortaya çıkan gazların dışarı atılmasında zorluk yaşanması ya da atılamaması sonucunda kanın şişmesi şeklinde meydana gelen bir hastalıktır. İneklerde beslenme hastalıkları içerisinde bulunan timpani hastalığına sebep olan gıdalar; bakla, yonca, pancar yaprağı ve bezelye gibi taze otlardır. Ayrıca soldurma işlemi yapılmadan tükettirilen gıdaların yanında küflü ve donmuş yiyeceklerin beslenme planına ilave edilmesi de bu hastalığın meydana gelmesinde büyük bir role sahiptir. İneklerin yemek borusunu tıkamayan bu gıdalar timpaniye neden olabilir.
Ketosis
Yüksek oranda süt verimine sahip olan inekler, tek taraflı ve karbonhidrat bakımından zengin olmayan gıdalar tükettiğinde bu hastalık ile karşı karşıya kalabilirler. Yaşın ilerlemesi, hareket etmeme ve fazla yağlanma gibi sebepler ketosis yaşanmasında büyük bir rol almaktadır. Hastalık doğum sonrasındaki birkaç haftalık süreç içerisinde meydana gelmektedir. İnek ilk aşamada yem seçmeye başlar. Sonrasında son derece yavaş bir biçimde yeme uygulamasını gerçekleştirir. Ardından hazımsızlık yaşanmaya başlar ve suyu bile ağır bir biçimde tüketirler. Yattığı ya da düştüğü yerden kalkamayacak seviyede halsizleşir. Süt veriminde de önemli derecede bir düşüş yaşanmaktadır.
Antraks (Dalak-Şarbon)
Dalağın şişmesi şeklinde görülen bir hastalıktır. Mera zamanında daha fazla rastlanılan bir hastalıktır. İneklerde bulaşıcı hastalıklar arasında bulunmaktadır ve son derece risklidir. Ayrıca oldukça kritik bir hastalıktır ve ineklerin ani ölümü ile sonuçlanabilir. İnsanlara da bulaşma ihtimali olması sebebi ile oldukça tehlikelidir.
Etiketler: İneklerde Görülen Sık Rastlanan Hastalıklar ve Belirtileri
Aralık 11, 2023
Listeye dön