İneklerde Hastalık Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

ineklerde hastalık belirtileri

İneklerde hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olan birçok etken bulunmaktadır. Ancak yoğun bir şekilde karşı karşıya kalınan bazı sebepler mevcuttur. Mesela bakımsızlık ve beslenmelerin kötü olması gibi nedenlerden dolayı ineklerde enfeksiyon hastalıkları yanında bakteriyel, virüs veya bağışıklık mekanizmasında bozulmayla farklı fungal hastalıklar ile karşı karşıya kalınabilir. Bazı hastalıkların nedeni yaşadığımız dönemde tam anlamı ile açıklanamaz iken bazı hastalıkların ortaya çıkma sebebi genetik kaynaklıdır. Bazı inek ırkları hastalıklara karşı daha dirençli bir yapıya sahiptir. Bazı inek ırkları ise hastalıklara karşı hassas bir bünyeye sahip olmaktadır. Bu sebepten dolayı hastalıklara engel olunması bakımından ırk tercihinden bakıma, beslenmeden aşıya dek birçok faktör ön plana çıkar.

Tüberküloz / Verem

Verem, ineklerde meydana gelen kronik ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Ayrıca tüberküloz olarak da adlandırılan verem, insanlara da geçebilir. Bunun yanında bulaşmadan 10-50 günlük bir zamanın sonrasında ortaya çıkan hastalığın en mühim semptomları; ateş, soluk almada zorlanma, deride lezyon, öksürük şeklinde sıralanabilir. Vereme engel olmak için getirilen ineklere test yapılması zorunlu bir uygulamadır. Ayrıca havalandırma, iyi bakım ve doğru beslenme ile ineğin sağlığı muhafaza edilebilir.

Antraks / Şarbon

Antraks ya da şarbon olarak adlandırılan büyükbaş hastalığı, dalakta şişme ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olan şarbon ani ölümlere sebep olan ve inek dışında keçi, koyun, kedi, köpek ve fil gibi hayvanlarda da görülebilen bir durumdur. Bulaşmasının birkaç gün ardından semptomlarını gösteren şarbon inekte sendeleme, iştahta azalma, yüksek ateş, solunum problemleri ile kendini belli eder. Ölüme yol açan şarbonda ineğin vücudundan kan gelir ve deride püstüller ortaya çıkar. Hastalığın kısa zaman içerisinde tedavisinin yapılabilmesi için anında veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için aşılama konusunda dikkatli olunmalıdır. Salgına neden olan bir hastalık olduğundan dolayı hasta ineklerin karantinasına ve defin yapılmasına ayriyeten dikkat edilmesi gerekir.

Şap Tabak Hastalığı

Şap tabak hastalığı meydana gelen ineklerde görülen semptomlar ağız akıntısı, ateş, ağız ve ayakta döküntülü yara olarak sıralanabilir. Salgın bir hastalık olan şap tabak hastalığı, ineklerin yanı sıra vahşi hayvanlarda, koyun, keçi, domuz ve manda gibi hayvanlarda da görülmektedir. Et ve süt verimi üzerinde olumsuz bir etki oluşturan şap tabak hastalığı meydana geldiğinde, mutlaka tarım il müdürlükleri ile iletişime geçilmelidir.

Sığır Vebası Hastalığı

Sığır vebasından dolayı ineklerin sindirim sistemlerinde yaralar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra ineklerde kanlı ishal de görülmektedir. Son derece riskli bir hastalık olan sığır vebasının ölümle sonuçlanma ihtimali oldukça yüksektir. Vücut sıvısı aracılığı ile öteki hayvanlara bulaşma ihtimali olduğundan dolayı hasta ineklerin sürüden ayrı tutulması gerekmektedir. Bunun yanında uzun süren bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak uygulanacak tedavinin maliyetli olması sebebi ile hasta olan hayvanlar mecburi kesilmektedir.

İneklerde Hastalıklara Engel Olmak İçin Yapılması Gerekenler

İnek hastalıklarına tamamı ile engel olunması ihtimal dahilinde olmasa bile riski en düşük seviyeye indirmek için alınabilecek birçok tedbir bulunmaktadır.

  • İneklerin bozuk ve küflü gıdalar yemesine engel olunmalıdır.
  • Aşı programının takibinin iyi bir şekilde yapılması inek hastalıkları için son derece mühimdir.
  • Sürüde bulunan hayvanlardan birinde hastalık semptomları ile karşı karşıya kalındığında anında sürüden ayrılması gerekir. Veteriner hekim tarafından gerekli karantina önlemlerinin alınması sağlanmalıdır.
  • Bulaşıcı hastalık riski olduğu vakit, güç olsa bile sürünün tamamına kesim uygulanmalıdır.
  • İneklerde hastalık meydana geldiği vakit erken tedavi amacı ile vakit kaybetmeden hekim ile iletişime geçilmelidir.
  • Karnesi olan ve soyu bilinen hayvanlar satın alınmalıdır. Tehlikeli hayvanları sürü içerisine dahil etmekten kaçınmak gerekir.
  • Hayvanların yaşam alanlarında hijyen koşullarının eksiksiz bir şekilde sağlanması sağlıkları bakımından son derece önemlidir.
  • Barınakların düzgün bir biçimde havalandırılması sürü sağlığı için son derece mühimdir.
  • Barınak duvarlarında sıva yapılması, böcek ve kenelerle mücadele için yerine getirilmesi gereken bir işlemdir.
  • İneklerin her sağımı sonrasında memelerin hijyeni sağlanmalıdır. Ayriyeten sağım yaparken memede süt kalmamasına dikkat edilmelidir.
Etiketler: ineklerde hastalık belirtileri nasıl anlaşılır
Ocak 16, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR