İneklerde Hijyenin Önemi ve Uygulama Yöntemleri
Hayvancılık ile uğraşılan barınaklarda hayvanların tırnaklarında görülen hastalıklar sebebi ile bu duruma bağlı değişik hastalıklar da meydana gelir. Tırnak hastalığı sebebi ile ortaya çıkan hastalıklardan en yaygını topallıktır. Topallık hem ineğin konforu hem de hayvancılık ile ilgilenen işletmenin kazancı bakımından kötü bir etki oluşturmaktadır. Topallık hastalığı ile karşı karşıya olan ineklerin yeme olan ilgisinin azaldığı ve bunun sonucunda da süt veriminde azalma olduğu görülür. Yeterli oranda yem tüketilmediğinden dolayı inekler, yüksek verime sahip olabilmek için gerekli olan besin maddelerine erişemez. Bu durum sonucunda ise ineklerin döl verimi sorunları ile karşı karşıya kalınır.
Gerçekleştirilen incelemelere göre, ineklerde topallık problemi ile karşı karşıya kalındığında süt verimlerinde de laktasyon evreleri süresince 270-857 litre arasında bir kayıp yaşanabilir. Elde edilen sonuçlarda topallık durumunun inek üzerinde etki oluşturma derecesine göre günlük 0,78-5,5 litre civarında farklılık sergileyen süt kayıpları meydana gelir.
Sürü içerisinde topallık hastalığının hızlı bir biçimde veya kademeli olarak meydana geldiği görülür. İneklerin beslenmesi konusunda özenli hareket edilmediği zamanlarda tırnak hastalıkları ile karşı karşıya kalınabilir. Tırnaklarda meydana gelen hastalıkların ortaya çıkışı kademeli bir şekilde olmaktadır. Ancak birden meydana gelebilen tırnak hastalıkları da mevcut bir durumdur. Birden meydana gelen topallıkların nedeni, ineklerin düşmesi sonucunda yaşanır. Kademeli bir şekilde meydana gelen tırnak hastalıklarının hijyene bağlı olarak da yaşandığı sonucuna da ulaşılmıştır.
İneklerde Tırnak Hijyeni Nasıl Sağlanır?
Hayvan yetiştirilen yerlerde ineklerin tırnak temizliği konusunda titiz davranılmalıdır. Barınaklarda düzgün bir biçimde tırnak temizliği oluşturulabilmesinin farklı alternatifleri mevcuttur.
Barınak zemininin temiz ve hijyen koşullarına uygun tutulması, tırnakta meydana gelebilecek hastalıklara engel olacak mekan oluşturulmasına neden olur. Kaygan ve yaş olan barınak zemini tırnak hastalıklarının ortaya çıkmasında etken bir durumdur.
İneklerde sağlıklı bir tırnak yapısının oluşturulması için yılda minimum iki defa tırnak bakımları yerine getirilmelidir.
Barınaklarda topallık ve tırnak rahatsızlıklarının ortadan kaldırılmasında ayak havuzu da önemli bir role sahiptir. Ayak havuzunun boyutlarının 180-200 cm uzunluk ve 80 cm ene sahip olması gerekmektedir. Bu ayak havuzunun derinlik ölçüsü ise 15 cm olmalıdır. Ayak havuzu içerisine koyulan suyun, ineklerin tırnak boyuna gelecek biçimde olmalıdır. Hayvanların süt verimi için sağım yapılmasının ardından ayak havuzu işlemine başvurulması çok mühimdir.
Bütün bu temizlik ve hijyen aşamaları neticesinde sürüde mevcut olan tırnak rahatsızlıkları ve topallık problemleri çok düşük seviyelere iner. Ayrıca herhangi bir tırnak problemi görüldüğü zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime ulaşılması gerekir. Böylece bu hastalıkların daha çabuk ve uygun biçimde tedavisi yerine getirilir.
Etiketler: ineklerde hijyenim önemi ve uygulama yöntemleri
Ocak 20, 2025
Listeye dön