Süt ineklerine ne kadar yonca verilmesi hususunda bilgi edinmek isteyen kişiler için gereken bilgilendirmeleri bu blog yazımızda sizlere paylaşacağız. Lakin bu hususla alakalı bilgiler vermeden evvel yem bitkilerinin kraliçesi olarak bilinen yoncaların nitelikleri hakkında sıralama yapacağız. Bu nitelikler aşağıdaki gibidir:
- Yoncalar barındırdığı gıda maddeleri bakımından son derece zengindir.
- Birim bölümünde çok düzeyde malzeme elde edebilir. Süt inekleri tarafından sevilerek yenilir.
- Başka çeşitlerde yer aldığından dolayı iklim koşullarında gelişme gösterebilir.
- Yeşil gübreler veya toprak ıslah edici gibi amaçlarla tercih edilebilir.
- Toprakların derinine inen kökleriyle gıda maddelerini üst katmanlara taşıyabilir.
- Yoncalar büyüdükleri toprakları azot yönünden lüks bir duruma getirir.
- Yoncalar fazla senelik bitkilerdir ve sekiz- on sene süresince randıman temin edilebilir.
- PH sıkıntılı olduğu için yonca silajı üretimi tavsiye edilmez. PH’ı ayarlanmamış olan yonca silajlarıyla beslenmesi yapılan süt ineklerinde işkembe ve tırnak sorunları sık sık görülebilir.
Yonca Bitkisi Gün İçinde Ne Kadar Verilebilir?
Süt verimi elde edilen hayvanların beslenmelerinde yoncalar her evrede mühim bir gıda maddesi olarak görülür. Yavrular on dört günlük zamanı tamamlamış olduğunda kuru yonca tükettirilmeye başlanabilir. Ancak yavrulara yonca tükettirilmeden evvel kıyılmış olması önerilir. Böylece yavrular erken vakitte kaba olan yemlere uyum sağlatarak işkembelerinin gelişmelerine destek bir tesir temin eder.
Gün içinde bu hayvanlara maksimum kırk- kırk beş kilo soldurulmuş şekilde yeşil yoncalar yedirilebilir. Günde tükettirilecek kuru yonca ölçüsüyse en çok sekiz kilo olmalıdır. Fakat yoncaların yeşil renkli durumları süt ineklerinde şişmeye yol açabilir. Bu hal göz önünde bulundurularak yoncalar soldurulmuş veya kuru şekilde tükettirilmelidir.
Yoncayla Beslenmelerde Dikkatli Olunması Gereken Hususlar
- Bu hayvanların tüketecekleri yoncaların sağım işleminin ardından tükettirilmelidir. Şayet bu hayvanlara yoncalar sağımdan evvel tükettirilir ise sütlerin lezzetinde bozulmalar oluşabilir. Yoncalar sağımdan evvel tükettirilecek ise minimum dört saatlik bir zamandan evvel tükettirilmelidir.
- Yoncalara alışık olmayan canlılar ilk defa yeşil renkli yoncaları tükettiklerinde işkembelerinde şişme ve gaz ortaya çıkması görülebilir. Yeşil renkli yoncalar olduğu gibi canlılara tükettirilmemelidir. Yedirmeden evvel 1,5 gün boyunca soldurulmalıdır.
- Şayet yoncaları biçme uygulaması erken vakitte yapılmış ise kurusu veya tazesi ayırt edilmeden yavrulara tükettirildiğinde ishal hali meydana gelebilir.
- Süt ineklerinde doğumun ardından olan evreye hipokalsemi probleminin oluşmaması için, hamile süt ineklerine son altmış gün içinde günlük süt ineği başına bir buçuk- iki kiloyu geçmeyecek biçimde yonca tükettirilmelidir.
- Sona gelindiğinde yeşil renkli yoncaların farklı yeşil renkli otlar ile veya mısır silajıyla birlikte tükettirilmesi çok daha doğru olacaktır.
Süt İneklerinin Bakım ve Beslenmeleri
Bu hayvanlar için beslenme ve ayrıntılı bakım oldukça önem arz eder. Süt ineklerini ahırın içerisine yerleştirip bakımlarını tam anlamı ile yapmayarak istenen randıman sağlanamaz. Öyle ki, süt ineklerinin sevinç ve sağlık seviyesine direkt etki eden bir haldir. Sağlıklı ve sevinçli süt inekleri daha üretici olurlar ve daha çabuk gelişim gösterirler.
Süt ineklerinde beslenme, bu hayvanların süt randımanlarına direkt etki eden kritik bir etkendir. Kolay olmayan, ancak üstüne biraz zaman ayrıldığı vakit idrak edilebilecek bir mevzudur. Süt inekleri için bilhassa dikkatli olmanız gereken hususları siz okurlarımız için araştırdık.
Uygun Beslenme Programları, Fazla Randıman Anlamındadır
Süt inekler için gündelik besin programları hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu programlar, süt ineklerinizin yaşı, kilosu ve ırkına göre veteriner doktorlar tarafından kolay bir şekilde ayarlanabilir. Her kişinin yapısına göre beslenme gereksiniminin farklı olabileceği gibi canlılar için de aynı hal mevzubahistir. Kalitesi iyi çiftlik malzemelerinin kullanımları süt ineklerinizin su ve yem gereksinimlerini giderebilmenize destek olacaktır.
Su Deyip Geçmemelisiniz
Kediler gibi evcil hayvanlarından tutun, süt inekleri de dahil olmak ile beraber bütün ahır hayvanlarınızın su gereksinimleri kesinlikle ihmal edilmemesi gereken mühim bir haldir.
Süt ineklerinin gündelik yaklaşık otuzla elli litre aralığında su tükettikleri düşünülürse halin ciddiyetini daha iyi anlayabilirsiniz. Bu suların hijyenik olması ve bu suları tüketmenin süt ineklerine sıkıntı olmaması gerekir. Hijyenik suları tüketen süt inekleri daha düşük bakteri alırlar ve daha düşük bakteri alan süt inekleri daha az rahatsızlanırlar.
Sağlık ve Bakım Kontrollerini İhmal Etmemelisiniz
Elde edim randımanı sağlıktan geçer. Randımanlı bir barınak için gerek kendi sağlığınızı gerek de süt ineklerinizin sağlıklarını her daim önde tutmalısınız. Uygulamanız gereken en mühim şey süt ineklerinizi rutin güvendiğiniz bir veteriner doktora kontrole götürmenizdir. Veterinerlerin de önereceği gibi sağlıklarının da asıl sırları uygun beslenme, mineral ve vitamini uygun vakitte vermek olacaktır.
Bu hayvanlar, dil dolanma rahatsızlığı, ishal ve benzeri pek çok rahatsızlığa yakalanabilirler. Bu rahatsızlıklar süt ineklerinin süt randımanlarına kötü yönde etki edebilir ve üstelik zayıflamalarına neden olabilir. Mühim olan durum rahatsızlığın önüne geçmektir, rahatsızlığın gelmesinin ardından tedavi edebilmek daha zahmetli ve zarar ettiren bir tekniktir. Süt ineklerinin aşı işlemlerinin tam uygulanması bu hususta sizlere destek olacak ve sizleri gerek giderden gerek de vakit kaybından muhafaza edecektir.