Türkiye’de En Çok Büyükbaş Hayvan Nerede Var?
Büyükbaş hayvancılık etkinlikleri temelde iki ayrı bölüme ayrılmaktadır. İlki ahır hayvancılığı, diğeri ise mera hayvancılığı olmaktadır. Ahır hayvancılığının Türkiye’de en çok yapıldığı bölgeler Marmara ve Ege bölgeleridir. Mera hayvancılığın da ise Doğu Anadolu bölgesini İç Anadolu bölgesi takip etmektedir.
İl olarak değerlendirildiği zaman Türkiye’de büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin en çok gerçekleştirildiği iller Konya ve İzmir olmaktadır. Konya ve İzmir’de yer alan hayvan sayısı bir milyonun üzerindedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Erzurum-Kars illeri civarı büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin en fazla gerçekleştirildiği yerlerin başında yer almaktadır.
Esasına bakacak olunursa memleketin birçok bölümü hayvancılık faaliyetleri için uygundur. Fakat halkın katma değer vergisi yüksek olan çeşitli iş kollarına yönelme arzusu, yer aldığı bölgedeki daha değişik işlerde düzgün karlar elde edebilmesi o bölgelerdeki büyükbaş hayvancılık etkinliklerinin seviyesini düşürebilmektedir.
Mesela Teke Yöresinde küçük hayvancılık faaliyetleri ile çok fazla uğraşılmaktadır. Bu faaliyetlerin başında keçi, koyun, oğlak ve kuzu gibi yetiştiricilikler yer almaktadır. Yörük şeklinde söz edilen Teke halkının önemli bir bölümü direk olarak bu faaliyet ile ilgilenmektedir. Ege Bölgesi’nin ise bazı kısımlarında deve yetiştiriciliği ile ilgilendirmektedir. Bu tamamı ile o bölgede yaşamını devam ettiren kişilerin tercihleri ile ilgilidir.
Büyükbaş Hayvancılıkta En Önemli Faktörler Nelerdir?
Büyükbaş hayvancılık etkinliklerinin gerçekleştirilmesindeki en mühim etkenler beslenme ve iklim şartlarıdır. Hayvanların konforlu bir alanda doğal yaşam koşullarına uyumlu bir şekilde yaşamlarına ve gelişimlerine destek olarak koşullar oluşturulmalıdır. Yaşadığımız dönemde sanayi ve tarım kollarının gelişim göstermesi ve tek imalatının yüksek düzeye ulaşması hayvancılık piyasasını da geliştirmiştir. Ancak burada en mühim konuların başında da yem ve beslenme materyalleri yer almaktadır.
Hayvanlara tükettirilecek olan yemlerin sahip olduğu kalite son derece mühimdir. Beslenmesini, büyümesini, süt verimini ve etinin dolgun hale gelmesini en fazla destekleyecek etken hayvan yemleri olmaktadır. Ne derece kaliteli ve besin değeri zengin yemler kullanılırsa büyükbaş hayvancılık faaliyetleri o derece verimli yürütülmektedir.
Öteki bir etken ise iklim şartlarıdır. Büyükbaş hayvanlar kış aylarında fazla soğukları ve yaz aylarında kurak alanları istemezler. Konforlu yaşam şartlarının sağlanabilmesi adına kışın mandıra, ahır ve çiftlik gibi mekanlar hazır hale getirilmelidir. Yaz aylarında ise hayvancılık etkinliklerinin aksamaması için suyun bol bulunduğu meralarda ve otlaklarda hayvanlar yayılmalıdır.
Etiketler: türkiye'de en çok büyükbaş hayvan nerede var
Nisan 07, 2024
Listeye dön