Aşı işlemi inek yetiştiriciliğinin mühim bir ögesini oluşturur. Uygulanmış olan aşı gibi uygulandığı vakte, ineklerin içerisinde yer aldığı mekana ve evreye de kesinlikle dikkat edilmelidir.
İnek işletme yerlerinde rahatsızlıklara karşı muhafaza edilebilmenin en tesirli yöntemlerinden bir tanesi de aşılama işlemidir. Aşı işlemi programının, bilhassa işletmelerin çoğunda bulaşıcı rahatsızlıkların engellenmesinde son derece büyük bir önemi bulunur. Ancak aşı işleminde öğrenilmesi gerekli olan bir husus bulunur. Aşılar rahatsızlıkların tamamı ile yok edilmesini temin etmezler. İşletmelerin çoğunda uygulanan aşılar, rahatsızlıkların işletmelerde minimum gözükmesini, rahatsızlığın meydana geldiği durumda da rahatsızlığın ağır bir şekilde geçirilmemesini temin eder. Rahatsızlığın tedavi edilebilmesinde ödenecek para düşünüldüğünde, aşı işlemleriyle rahatsızlıkların engellenmesi daha düşük giderli olacaktır. Bu nedenden dolayı gerek ineklerin sağlıkları gerek de kar yönünden sürülerin çoğunda aşı işleminin uygulanması tavsiye edilir.
Buzağı evresinde başlamış olan aşı işlemleri, erişkin ve düve evrelerinde de sürmelidir. İşletmeciler aşılama programlarını hazır eder iken, uygulanması mecburi olan aşılar ve işletme yerinin yer aldığı kesime göre opsiyonel aşılara karşı dikkat edilmelidir. Birtakım aşılar resmiyette mecburi olarak görülmese de inek işletmecileri için vazgeçilmez aşılar içerisindedir. Brusella ve Şap aşı türleri bakanlık tarafından mecburi olarak görülen aşı türleri iken, septisemi aşı türü mecburi görülmemesine rağmen işletmeler için son derece mühim bir aşı türü olarak görülür. Bu nedenden dolayı aşılama programları hazır edilirken ayrıntılı bir inceleme yapılmalı, periyodik ve karmaşık olmayan bir aşılama programı hazır edilmelidir.
Aşılama programları hazır edilirken mühim olan başka bir husus, ineklerin hangi evrede olduklarıdır. Bir örnekle açıklamak gerekirse, erişkin olan ineklerde 2 mühim aşı evresi bulunur. Bu aşılardan birincisi kuru evre, ikincisi laktasyon evresidir. Bu 2 ayrı evrede uygulanacak aşı işlemleri değişkenlik gösterebilir. Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekir ise septisemi aşı türü kuru evrede uygulanması gerekli olan türüdür. Bu aşı türünün kuru evrede uygulanmamasının nedeni, annelerine uygulanan aşının ortaya çıkardığı bağışıklıkların yavrularına da geçmesidir. Yavruların dünyaya gelmesinin ardından yeterli oranda bağışıklığı olması için kuru evrede belli aşı türlerinin uygulanması son derece mühimdir.
Aşıların rahatsızlıklara karşı yeterli muhafaza etme kabiliyeti temin edebilmesi için birtakım mevzulara özen gösterilmelidir. Bunlardan bir tanesi aşıların muhafaza edilmesidir. Doğru yerde, doğru ısı derecesinde muhafaza edilemeyen aşıların tesirleri azalır ve bu nedenden de aşılardan arzu edilen muhafaza etme tesiri de yok olur. Dikkatli olunması gerekli olan ayrı bir mevzuysa, aşıların yanlış bir biçimde uygulanmamasıdır. Aşıların yapılma alanları, yapma sırasındaki asepsi ve yapma dozları son derece önem arz eder. Bilhassa 2 doz uygulanması gerekli olan aşıların arasında olan zamana dikkat edilmelidir. Uygulanması gerekli olan aşıların 2. doz vakti geçmiş olduğunda, birinci doz ile beraber arzu edilen bağışıklık meydana gelemez.
İneklerin Sağlıklı Olabilmeleri Nasıl Temin Edilir?
İşletme yerlerinde ineklerin sağlıklı şekilde besin alabilmeleri, kaliteli ürünler temin etmek ve ineklerin sağlıklarını koruyabilmek adına önemli bir mevzudur. Bu yüzden sistemli şekilde beslenmelerinin yapılması doğrudur. Gündelik besin ihtiyaçları ve beslenme durumları, inek bakıcıları tarafından bilinmesi gereken bilgiler arasındadır.
İnek bakımı, işletme yerleri için oldukça önem arz eden bir haldir. Bu nedenle ineklerin besin ihtiyaçları uygun biçimde belirlenerek harekete geçilmelidir. İneklerin günde almaları gereken gıda ihtiyaçları bulunur. Bu ihtiyaçlar şu şekildedir:
- Vitamin ihtiyacı: Bakılan ineklerin, sağlıklı yetişmeleri, gelişmeleri ve üremeleri için önemli bir sorumluluğu olan bu vitaminse D, E, A, B ve K vitaminidir. Bu yüzden ineklerin yem rasyonlarına vitamin eklenmelidir. Bunun beraberinde ineklerin süt verimlerini artırmaya yarayan yemlerin alınması da önemlidir.
- Lif ihtiyacı: Bakılan ineklerin lif ihtiyaçları karşılandığında dolgunlukları sağlanır. Lif içeren yem tüketen inekler, işkembelerinde fazla bulunan yemler yüzünden durgun hissedebilirler. Bu durum sayesinde fazla yem yemeleri engellenir. Bu yüzden lif ihtiyacı, ineklerin beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Lif, ineklerin yemlerine kesinlikle ilave edilmelidir.
- Mineral ihtiyacı: İneklerin mineral ihtiyacı yem rasyonlarına eklenen kalsiyum, fosfor, kükürt, magnezyum ve potasyum ile sağlanır.
- Enerji ihtiyacı: Bütün ineklerin enerji ihtiyaçları farklı orandadır. Enerji ihtiyaçları, ineklerin süt verimlerine ve ağırlıklarına göre değişir. Enerji ihtiyaçları çoğunluk ile protein, yağ ve karbonhidrattan alınır.
Bakılan ineklerin tüketecekleri oranda yem rasyonları hazırlanmalıdır. Bütün ineklerin aynı oranda beslenmeleri uygun olmaz. İneklerin günde beslenme oranları ağırlıklarına ve sütlerindeki verime göre değişebilir.