Yeni Başlayanlar İçin Dana Bakımı Temel İpuçları
Danaların bakımları ve nasıl beslenmiş oldukları iyi bir inek olabilmek için son derece önemlidir. İnek oldukları zaman süt verimlerine önemli bir açıdan etkileyen beslenmeleri dikkatli ve özenli bir şekilde uygulanmalıdır. Düve adayı olan canlılar içinse bakım ve beslenme olanakları sağlanmış olursa gebe olmaları ve süt verimleri güzel yönde etkilenebilir.
Damızlık işlemi için gruplandırılan danalara da daha özenli bakımlar uygulanarak yetiştirilmelidir. Damızlık verimini etkilediğinden dolayı danalara özen gösterilmelidir. Buzağıda ise bakım ve beslenmeden sonra verim alınmıyor gibi görünmüş olsa da büyüyüp gelişmesinden sonra verim almaya başlanır.
Mera alanlarında yetiştirilecek danalar eğer mera alanının kalitesi pek güzel değilse bunun yanında kaba olan yemle beslenmelidirler. Mera alanlarında yer almayan danalarsa son derece güzel beslenmelidirler. Yemin yanı sıra, kalitesi güzel kuru yoncalar, kuru otlar da tükettirilmelidir. Keşif olan yemin oranı gün içinde yarım ile 2 kilogram arasında tükettirilebilir.
Yeni gelişmeye başlayan erkek ve dişi olan danalar aynı ortamda bulunmamalıdırlar. Aksi halde gebe olabilirler ve bu hal arzu edilmez. Farklı ortamlarda bakılmalıdır. Beslenme şekillerinin iyi olmasının dışında bakımlarında da son derece dikkatli olunmalıdır. Danaların bakımlarında öncelik ile bakılan ortamların hijyenik ve yaş olmamasına özen göstermelisiniz. Danalar 8 aylık olduklarında aşıları yapılmalı ve yaşadıkları ortamın sıcaklığında da dikkatli olunmalıdır.
Danaların beslemesi yapılırken kullanılan yemlerin oranına ve kaliteli olmasına da dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki danalar kolaylıkla yağlanabilen canlılardır. Yağlanmış olan danalar kalitesi kötü olan bir yaşam devam ettirmektedirler ve bu asla istenilen bir durum olmamaktadır.
İleri dönemlerde süt ineği olacak danaların bakımları ve beslenmeleri süt ineklerine oranla daha kolaydır ve gideri azdır. Bu zamanda ekonomik beslenmelerle danaların sıradan büyümeleri sağlanmalıdır.
Damızlık işlemi için danalara kalitesi güzel keşif ve kaba olan yemler erken yaşlarda yeterli oranda tükettirilerek büyütülmelidir. Fakat oldukça çok enerji içeren yemler tükettirilmemelidir. Çünkü aşırı enerji yağlanmaya yol açar, bu hal de meme bezlerinin büyümesini iyi etkilemez, üremede problemleri oluşturur. Aşırı enerji alımları, danaların olduğundan daha erken erginliğe ulaşmasına da yol açar. Bu nedenden süt emme döneminden sonra da gündelik ağırlık yükselişi 700- 800 gram kadar olmalıdır ve cinsel olgunluk yaşları kontrol edilmelidir. Böyle bir hal için, danaların karma olan yemleri tüketmeleri sınırlı, kaba olan yemlerin tüketimleri sınırsız şekilde tükettirilmelidir.
Etiketler: yeni başlayanlar için dana bakımı temel ipuçları
Kasım 05, 2024
Listeye dön