Buzağı Bakımında Veteriner Hekimlerin Önerdiği Temel İpuçları

buzağı bakımı

Buzağı bakımında veteriner hekimler önemli bir rol üstlenmektedir. Veteriner hekimlerin önerdiği buzağı bakımıyla ilgili temel ipuçları arasında ilk muayene, anne sütü, bağışıklık, beslenme, sağlık sorunları, temizlik ve buzağıların büyümesinin yanı sıra gelişiminin düzenli olarak izlenmesi yer almaktadır. Belirtmiş olduğumuz ipuçları buzağıların sağlığını ve refahını koruma anlamında çok önemli olmakla birlikte, buzağıların bakım sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesine de yardımcı olmaktadır.

Süt sığırcılığı piyasasında sürülerin sürekliliğinin temin edilmesi oldukça önemlidir. Sürekliliği temin edebilmek için uygulanması gerekli olan vazgeçilmezler içerisinde ise buzağılara uygulanan bakımlar bulunmaktadır. Buzağılara uygulanan bakımlar süresince gösterilmesi gereken dikkat ve üretilen başarılar gelecek zamanda sürülerin sağlıkları ve sürekliliklerini mümkün kılmaktadır.

Buzağıların beslenmelerinde ve bakımlarında yetiştiren kişilerin istedikleri başarıları üretmesi için dikkat etmeleri gerekli olan ana unsurlar aşağıdaki gibi olmaktadır:

Doğuma hazırlık adımı: Doğumun gerçekleşecek olmasına altmış günlük bir vakit kala buzağıların anne karnında gelişmesinin yüzde elli seviyesinde tamamlanmış olması ve annenin diğer süt verme adımında hazır edilmesi için kuruya alınması gerekir. Doğumun gerçekleşmesine yedi günlük bir vakit kala annenin sakin, bol ve loş altlığın yer aldığı bir ortamda, diğer hayvanlardan uzaklaştırılarak bakımları uygulanmalıdır.

Doğum: Doğumun hemen ardından buzağının burun ve ağız etrafı direk temizlenmesi gerekir. Annenin dünyaya gelen buzağıyı yalaması temin edilmelidir. Annenin yavruyu yalamasının sayesinde dolaşım ve solunum sisteminin ilk kez çalıştırmaktadır. Göbek kordonları dört-beş santimetrelik bir uzaklıktan kesilmiş olması gerekir. Ayriyeten doğumun hijyenik bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir.

Doğum sonrası besleme: İlk bir saatlik vakitte yavrunun en az iki litre ağız sütü içtiğinden emin olmalısınız. Yavruya ilk üç gün ağız sütü gün içerisinde dört- beş litre kadar verilmesi gerekmektedir. Ağız sütü gün içerisinde beş kez olacak biçimde buzağıya tükettirilmelidir.

Ağız sütü: Yavrunun ağız sütünü doğru ölçülerde ve doğru vakitlerde almaları bağışıklık sistemlerinin gelişmeleri yönünden oldukça mühimdir. Bunun yanı sıra yoğun ölçüde kazein, mineral ve A vitamini içeriğine sahip olan ağız sütleri, yavrunun yaşam sürmesi ve rahatsızlıklara karşı bağışıklık edinmesi için oldukça önemlidir. Ayriyeten ağız sütlerinin sayesinde anne karnında iken sindirim kanallarında birikmiş olan mekonyumun da atılması temin edilir.

Buzağı Bakımında Suyun Yeri

Yavrunun dünyaya gelmesinden sonra buzağı besleme planları içinde hijyenik su serbest bir şekilde bulunmalıdır. Rumenlerin gelişimleri, tüketilen kaba yemin ayrışması ve canlı cüssede yükselmenin ortaya çıkması için sular, yavrular için gerekli bir gereksinimdir.

Buzağı Başlangıç Dönemi

Buzağı başlangıç evresinde sağlıklı büyümelerinin elde edilmesi için, rahatsızlıklara karşı korunması için ayrı yerlerde bakım görmelerinde fayda bulunmaktadır. Ayrı yerler, çok altlıklı, hijyenik, havadar, güneşten yararlanabilme imkanı olan ve hakim olan rüzgarlardan muhafaza olacakları biçimde planlanması gerekir.

Etiketler: buzağı bakımında veteriner hekimlerin önerdiği temel ipuçları
Ocak 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR