Buzağılarda Stres Yönetimi ve Önemi
Her canlı hayatları içinde stres ile karşı karşıya kalabilir. Bilhassa büyükbaş hayvan bakımı yerine getirilirken her an farklı bir problem meydana gelebilir. Fakat insanlar gibi hayvanlar da stresle karşı karşıya kalabilir, bu durum dikkate alınmalıdır. Sürü yönetiminde dünyaya yeni gelen yavruların sürüye uyum sağlaması son derece mühim bir husustur.
Dünyaya yeni gelen yavrular da tıpkı insanlar gibi ilk doğum sürecinden itibaren stres yaşamaya başlayabilir. Barınak, yem, hava değişikliği gibi faktörler yavruların stres yaşamasına ayriyeten etki oluşturabilir. Peki, yavrular bu stresten nasıl uzak tutulabilir?
- Yeni Doğan Buzağıların Açlığını Giderin
Yavruların bağışıklık mekanizmasının normalleşmesi için tasarlanan beslenme planı çok büyük bir öneme sahiptir. Stres yaşayan yavruda bağışıklığın oturması güç olabilir ve bu büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayriyeten, strese maruz kalmaması için beslenme aşamasında yavrulara probiyotik ilavesinin yapılması mühim bir destek sunabilir. Stres meydana gelmeden evvel yavrunun bağırsaklarının hazır hale getirilmesi, büyümesi için yararlıdır.
- Gereken Tedbirleri Önceden Alın
Bazı stres etkenleri önceden tahmin edilebilir olmamaktadır. Fakat, bu gibi haller için gereken tedbirler önceden alınabilir. Barınak farklılığı, yer değişikliği, yem farklılığı, sütten kesilme, aşılama ve kontrol gibi uygulamalar zamanında evvel yerine getirilirse, yavruların stres yaşamasına neden olabilir. Stres altında kaldıktan sonra bu durumun ortadan kaldırılması uzun süre alabilir. Ayriyeten, yavruların yeteri kadar su alması konusunda dikkatli olunmalıdır. Su tüketmeleri yavruların kendilerine gelmeleri ve iyileşmeleri bakımından son derece mühimdir.
Bir yavru hastalığa yakalandığında, enerjisinin büyük bir bölümünü hastalıklar ile mücadele etmek için tüketmektedir. Stres öncesi ve ardından dışarıdan besin desteği bulunduran beslenme planıyla yeteri kadar enerji desteği sunulabilir.
- Doğumdan Hemen Sonrası
Dünyaya yeni gelen buzağılar için en sıkıntılı vakit doğumun hemen ardından gelen saatlerdir. Bağışıklık mekanizması buzağılarda henüz gelişmiş durumda değildir. Bu sebepten dolayı hastalığa karşı bu dönemde korunmasız olmaktadır. Bu dönem içerisinde yavru ile ilgili bütün tedbirlerin alınması gerekir. Dışarıdan alabileceği bir mikrop bile, ortadan kalkması için çok fazla enerji harcattırabilir ve en büyük stres kaynağı olmaktadır. Sağlıklı yavrular sürü yönetiminin doğru bir biçimde sürdürülmesi için en mühim yapı taşlarıdır.
- Çiftlik Yaşamına Hazır Hale Getirin
Yeni doğan yavrular için büyümesinin tamamlanmasının ardından sürüye katılma aşaması ve sürü yönetimi çok mühimdir. Bu aşamada hayvanın değişimi ani bir biçimde hissetmeden gerçekleştirilmesi onun stresten uzak kalmasını sağlayacaktır. Taşıması olmadan evvel gereken beslenme planının tamamlanması konusunda dikkatli olun. Yer değişikliğinin yapılmasının ardından da yeteri kadar enerji aldığı konusunda dikkatli olunmalıdır. Sağlıklı beslenmemesi durumunda stres altında kalması son derece olası bir durumdur.
Yeni doğan yavrular stresten uzak uygun beslenme ve bakım ile sürüye rahat uyum sağlayabilirler. Bu şekilde dikkatli olunduğu taktirde mutlu bir sürüye sahip olacaksınız. Mutlu hayvanlar ise daha çok ve daha kaliteli süt ve verim anlamına gelmektedir.
Etiketler: buzağılarda stres yönetimi ve önemi
Şubat 17, 2025
Listeye dön