Buzağı barınaklarına uygulanan temizlikle hijyenik bir ortamın oluşturulması, yavrunun sağlıklı kalmasını sağlayan birçok olumlu faktörü desteklemektedir. Bunlar içerisinde, saman üstünde stressiz bir ortam, yeterli kolostrum alımı ve hijyenik bir su içme teknesi yer almaktadır. Ancak, hayvanlar bir barınakta kaldığında genel olarak göz ardı edilen en önemli unsurlardan bir tanesi temizliktir.
Pratik yetiştiriciler, genel olarak domuz ve kümes hayvanı yetiştiriciliğinde hijyen ve dezenfeksiyonun önemini vurgulamaktadır. Fakat, sığır yetiştiriciliğinde de coccidia, cryptosporidium ya da salmonella türü hastalıklarla karşılaşmak artık nadir değildir. Bu nedenden dolayı, karşı karşıya kalınabilecek hastalıkları önlemek adına yüksek hijyen standartları, özellikle hassas yaş grubundaki buzağılar için de büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, buzağı bakımında ilk olarak sorunlu alanları belirlemek ve değerlendirmek gerekli olup, barınaklardaki hijyen tam anlamı ile sağlanmalıdır.
Buzağı Barınaklarında Doğum Hijyeni
Doğum hijyeni kısmı gri bir bölümdedir. Daha açık ifade etmek gerekirse gebe ya da sütü kesilmiş ineklerin beslenmesiyle başlar. Yalnızca kusursuz beslenen bir anne, doğmamış yavruya yeteri kadar besin sunabilir. İlaveten, sütü kesilmiş anne için yem, ağız sütü kalitesi üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Buzağı doğarken, kilolu olan bir anne, fiziksel halı düzgün olan bir anneden daha güç doğum ile alakalı problemler yaşayacaktır. Diğer bir önemli konu da doğum yardımı hususudur. Tabii ki, çiftlik işletmecisi doğumda her durumun yolunda olup olmadığını, yani yavrunun doğru pozisyonda olup olmadığını ve herhangi bir olumsuzluk mevcut mu değil mi kontrol etmelidir. Çalışanlar genel olarak fazla isteklidir, fakat çok erken ya da çok kuvvetli doğum yardımı yavruyu ve anneyi olumsuz etkileyebilir. Genel olarak doğumun kendi seyrinde ilerlemesine müsaade edilmelidir. Kontroller esnasında, üreme organlarına mikrop temas ettirmemek için ellerinizi yıkamak mühimdir. Aynı biçimde doğuma yardımcı olanlar da her daim hijyenik ve tercihen steril durumda olmalıdır.
Buzağı Barınağının Hijyeni
Ahır temizliğinin iklimden buzağı iglolarının temizliğine kadar pek çok yönü mevcuttur. Barınma çeşidi ile bağlantılı olarak, uyulması gerekli olan farklı imkanlar ve temizlik sorumlulukları vardır. Bireysel iglolar, yerinde devamlı olarak değişiklik yapma ve bundan dolayı toprak kaynaklı patojenleri ortadan kaldırma fırsatı sağlar. Bunun ile beraber, mümkün ise her yavrudan sonra iç duvarlar ve bölmeler steril hale getirilmeli ve önceki yavrudan kalan kalıntılar alınmalıdır. Ahşap barınakların temizliğini gerçekleştirmek daha güçtür. Bu durumda tam anlamı ile bir temizlik imkanı yoktur zira mikroplar ve kirler çatlak bölümleri ve ağaç liflerine tutunabilir. Isıtmalı hasır şiltelerin düzenli bir şekilde değişimi yapılmalıdır. Genellikle dolu barınaklarda bile yer verilen dağınık kireç ve una benzeyen temizlik malzemeleri burada yardım eder.
Temizleme ve hijyenik hale getirme, mikrop zincirini kırmanın temel etkenleridir. Doğru ürünler ile, doğru konsantrasyona ve uygun tedavi aşamasına bağlıdır. Burada üreticinin belirtmiş olduğu güvenlik yönlendirmeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Ahır temizliği iklimini de kapsar. Açık buzağı tezgahları kendisini kanıtlamış ürünlerdir. Aşırı derece soğuk ya da hava akımı tedirginliği dış iklimde doğrulanmadı. Hayvanların mikro iklimle geri çekilme imkanına sahip olmaları önemli bir durumdur. Bu ayrıca barınakta bulunan yavrular için de geçerli olmaktadır. Çağdaş süt sığırı barınaklarında büyük oranda hava mevcuttur. Anneler için olumlu, yavrular için olumsuz. Burada bilhassa asma tavanlar kullanılarak ya da kurularak hava akımı ve soğuk rüzgara karşı muhafaza oluşturulmalıdır. Temiz saman ile periyodik olarak taze yatak örtüsüyle kaplamak ve içme bölümlerinin kontrolünü yapmak, ayriyeten her gün taze kaba yem ve konsantre yem, ahır temizliğini tamamlar.