Dana besiciliğinde karşı karşıya kalınan bazı problem durumları mevcuttur. Bu durumlardan bazıları yetiştiricilerin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Siz okurlarımız için bu yazımızda dana besiciliğinde karşılaşılan yaygın sorunlar hakkında bilgilendirme yapacağız.
- Rasyon Yanlışları
Dana yetiştiriciliğinde gerçekleştirilen en büyük yanlışlardan biri, işletmede yer alan maddelerin ideal seviyede harmanlanmadan hayvanlara sunulmasıdır. Bu durumun neticesinde de danalarda ketozis, asidozis ve hipokalsemi gibi mühim beslenme hastalıkları meydana gelmektedir. Bu hastalıklar sonucunda elde edilen verim düşer ve ayrıca ölümcül bir hal alabilir.
Rasyon ile alakalı bir diğer mühim konu da yemlerin saklanmasıdır. Saklama şartlarının olumsuz olması, silaj gibi yemlerde küf meydana gelmesi, hayvanlarda çoklu zehirlenmelere sebep olarak bir gün içerisinde tüm sürüyü yitirmenize yol açabilir.
- Buzağı Yönetimi
Doğum yaptırılan yer, yavru sularının da bulunduğu bakterilerin çoğalması için son derece elverişli bir mekandır. Bu sebepten dolayı bir yavrunun doğmasının ardından, doğumhanede çok vakit harcamadan kişisel alana alınmalıdır. Yeni dünyaya gelen bir yavrunun immunglobulinlerden faydalanması vakit geçtikçe düştüğü için yaşamının ilk birkaç saatlik bölümünde yeterli seviyede ağız sütü almalıdır.
Tüm bu mühim hususların kontrol altına alınabilmesi için, ineğin ne vakit tohumlandığı ve yaklaşık olarak ne vakit doğum yapacağı bilgisine sahip olunmalıdır. Sığır takip programı kullanarak doğru bir şekilde yönetim yapabilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.
- İneklerde Kızgınlık Belirleme
İnek ya da düvelerin kızgınlıklarının tespit edilmesi, basit ancak özen gerektiren bir uygulamadır. Hayvanların geneli kızgınlık semptomlarını sabaha karşı sergilediği için bu vakitlerde ki kontrollerin periyodik ve özenli gerçekleştirilmemesi, çiftliğe mali açıdan büyük ölçüde zararlar verebilir.
İneklerde kızgınlığın doğru bir şekilde tespit edilmesi, tohumların ideal vakitte yapılmasını ve böylece gebelik seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Hayvanın son doğumunu ne vakit gerçekleştirdiğini ve ne vakit tohumlanmaya hazır hale geldiğini takip programı ile izleyebilirsiniz.
- Sağım Temizliği
Süt ineği yetiştiriciliğinde sağım bölümleri, çiftliklerin kilit noktasıdır. Ayrıca çiftliği büyük oranda mali kayba uğratan mastitisin meydana gelmesi için en ideal mekandır. Sağım bölümündeki hijyen noksanlığı, hastalık meydana gelmesine ortam hazırlayarak süt veriminin azalmasına yol açmaktadır. Sürünün çoğunluğunda süt veriminde azalmaların bulunduğunu ve mastitisin yükseldiğini düzenli kontroller yaparak tespit edebilirsiniz.
- Gebelik Kontrolü
Hamile hayvanlarınızı doğuma 60 gün kala kuruya alıp dinlendirmeniz gerekir. Tüm bir laktasyon süresince yıpranan meme dokusunun ve ayrıca ineğin bir sonraki laktasyon dönemi için beden besin depolarının tazelenmesi gerekmektedir. Bu zaman içerisinde gebe hayvanların gerekli aşıları eksiksiz bir şekilde olması gerekmektedir. Her bir gebe hayvanın takibi ayrı ayrı yapılarak zamanında müdahale ve olası olumsuzluklara karşı tedbir alınmalıdır.