Danalar İçin En Uygun Beslenme Programı

danalar için en uygun beslenme

Danaların en uygun biçimde besin alabilmesi için hem dengeli bir beslenme programı oluşturulmalı hem de yem kalitesi yüksek bir içeriğe sahip olmalıdır. Danalara ot ve tahılların verilmesi gerekir ve protein, enerji, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tükettirilmelidir. Hayvanların sağlıklı bir yaşama sahip olması ve yüksek verim elde edilmesi için beslenmenin yanı sıra uygulanan bakımlarda son derece önemlidir. Ayrıca danaların sağlığı için taze suya sürekli olarak erişimleri sağlanmalıdır. Gelişim zamanı geldiğinde ideal takviye yemler danalara tükettirilmeli ve büyümeleri üzerinde olumlu bir etki oluşturulmalıdır.

İyi bir danaya sahip olabilmek için uygulanacak bakım ve beslenmelerin sürekliliği olmalı ve gerekli takipler yapılmalıdır.

Büyüdükleri vakit elde edilecek olan süt verimi üzerinde büyük bir etkiye sahip olan beslenme konusu, dikkatli ve titiz bir biçimde yerine getirilmelidir. Düve adayı olan danalara da çok uygun bir beslenme ve bakım yapılması gerekir. Düveler için bütün şartlar oluşturulur ise hamile kalma seviyesi yükselirken, süt verimlerinde de yükselme meydana gelmektedir.

Damızlık için ayrılmış olan danalar için çok titiz bir bakım rutini uygulanmalı ve belirli aralıklar ile yerine getirilmelidir. Zira yerine getirilen bakımlar ile danaların damızlık verimlerinde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Buzağılarda yapılan bakım ve beslenmelerin istenilen verimin elde edilemediği düşünülse de gelişip büyümesinden sonra bu emeklerin sonucu alınmaktadır.

Mera yerlerinde yetiştirilecek olan danalar eğer mera kalitesi fazla iyi değil ise ilave kaba yem ile beslenmelidir. Mera yerlerinde beslenmeyen hayvanlar ise son derece iyi bir şekilde beslenmelidir. Kalitesi yüksek olan kuru yonca ve kuru otlarda danaların büyümesine katkıda bulunduğu için danalara tükettirilmemelidir. Keşif yemlerin oranları gün içerisinde 500 gramla 3 kilogram arasında yenilmesinde problem yoktur.

Daha yeni gelişim göstermeye başlayan erkek ve dişi danaların aynı barınak bölmesinde yer almaması gerekmektedir. Aksi takdirde hamile olmaları ihtimali çok yüksek bir ihtimaldir ve istenmeyen bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Erkek ve dişi danaların bakımları farklı bölmelerde gerçekleştirilmelidir.

Danaların bakımı yapılırken tırnakların kuru ve temiz olması konusunda da dikkatli olunmalıdır. 8 aylık döneme eriştikleri zaman aşıların uygulanması mecburi bir durumdur ve yaşamlarını sürdükleri barınakların ısısı konusunda da dikkatli olunmalıdır. Aklınızdan çıkarmamanız gerekir ki danalar kolay bir şekilde yağ tutabilen hayvanlardır. Yağ tutan danaların kalitesi düşük bir yaşam yaşamaları muhtemeldir ve bu istenen bir durum değildir.

Danalara kalitesi yüksek tahıl, kuru ot ve mısır silajı harmanları kısıtlı olmayacak şekilde verilirken, karma yemler günde 2 kilograma kadar verilmelidir. Eğer verilen kuru ot ve silajların kalitesi çok yüksek değil ise karma yem oranları 2,5-3 kilograma kadar verilmesi gereklidir. Danaların kalitesi yüksek çayır ve meralardan yararlanması sağlanmalıdır.

Etiketler: danalar için en uygun beslenme programı
Ocak 05, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR