Dana Besiciliğine Nasıl Başlanır?

dana besiciliğine nasıl başlanır

Son dönemde genel olarak küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda besicilik işlemi uygulanır. Dana besiciliği hususunda güç olan birçok husus yer alır. Bu nedenden ötürü hassasiyet ile uygulanması gerekli olan işlemlerden bir tanesidir.

Dana besiciliği, danaların bakımları ve yemleri yönünden maliyeti son derece fazladır. Maliyeti bakımından son derece fazla paralarla ön planda olduğu için yardıma gereksinim hissedilen bir iş koludur. Bu nedenden ötürü dana besiciliği işi ile ilgilenen kişilere devlet yardımı da verilir. Peki dana besiciliği nedir, dana besiciliğine nasıl başlanır?

Barınaklarda ıslah edilerek ve iyi ırka sahip olan danalar tercih edilerek uygulanan dana besiciliği, süt ve et randımanı temin edilmesi için yapılan bir hayvancılık çeşididir. Kalitesi güzel et ve süt randımanının temin edilebilmesi için besi danaları iyi bakılmalıdır. Kalitesi iyi yemler tükettirilerek kaliteli bakımlar uygulanır. Bundan dolayı temin edilmiş olan süt ve etten çok fazla randıman beklenir.

Yaşadığımız ülkede uygulanan dana besiciliğinde çoğunluk ile büyükbaş hayvanlar seçilir. Süt ve et randımanları çok olduğu için çoğunluk ile büyükbaş hayvanlar seçilir. Küçükbaş hayvanlara nazaran bakımlarının daha güç olması, iyi birer bakım yerinin oluşturulması ve gereken özenin gösterilmesini de yanında getirir.

Katkılı besinlerin yerlerine doğal besinlerin tüketilmesinin arzu edilmiş olması, dana besicilik işleminin önünü açan faktörlerden biridir. Doğal ürünler sağlayabilmek için sağlığı yerinde danaların bakılması gerekir. Bu gereklilik yerlerine getirildiği durumda, danaların sütleri ve etleri arzu edilen randımanda olur. Bunun sayesinde tereyağı, kaymak ve peynir gibi süt ürünlerinin tümünün doğal ve kaliteli olabilmesine sebep olur.

Besi Danaları Nasıl Yetiştirilir?

Kalitesinden endişe edilmeyen malzemeleri yemek sağlığımız bakımından son derece önem arz eder. Dana besiciliğinin organik ve sağlıklı gıdaların tüketilmesinde mühim bir rolü vardır.

Dana besiciliği için sadece yaşamsal etkinliklerini yapabilecekleri bakımı uygulamak yeterli gelmez. Danaların bakımlarının beraberinde büyük yerlerde dolaşabilmeleri, rahat bir şekilde hareket halinde olabilmeleri ve güneşle temas halinde olmaları gerekir. Bu işlemlerle besi danalarının organik yaşam döngüleri gerçekleştirilmiş olur. Bu nedenden ötürü yaz aylarında olanaklar tekrardan değerlendirme altına alınarak danaların çayırlarda dolanmaları temin edilmelidir.

Rutin şekilde danaların gözlenerek dikkatli bir bakım temin edilmesi dana besiciliğinin ön şartıdır. Bu nedenden ötürü gerek maddi gerek de manevi yönden danaların bakımlarının en uygun biçimde temin edilmesi gerekir.

Dana Besiciliğinde Besleme Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Seviyeli ve sağlıklı beslenme yönetimleri, dana besiciliği için son derece önem arz eder. Danaların sağlıklı gelişim gösterebilmeleri için mühim olan beslenme yönetimleri, danaların süt ve et randımanına da etki eden ögelerden bir tanesidir. Dana besiciliğinde tesirli bir beslenme yönetimini temin edebilmek için danaların gereksinimleri de göz önüne alınmalıdır.

Veteriner Hekim ve Danışmanlık İzlenimi

Dana besiciliğinde başarılı besleme yönetimleri gayesi ile bölümünde uzmanlaşmış veteriner hekimlerden danışmanlık alabilmek son derece mühimdir. Besi danalarının gereksinimleri ve sağlıklı diyetler için veteriner hekim ve besi danışmanlarından destek alınması gerekir.

Yem Rasyonlarının Planlanması

Danaların yaşları, kaç kilo oldukları, cinsleri ve hangi cinsiyette oldukları gibi niteliklerine uygun yem rasyonları hazır edilebilir. Beslenme rasyonunda danaların vitamin, enerji, mineral ve protein gereksinimlerini giderecek biçimde denge ayarlanmalıdır.

Yem Kaynaklarının Çeşitli Hale Getirilmesi

Danalar için tercih edilen yem kaynaklarının çeşitli hale getirilmesi, danaların seviyeli beslenmelerini temin ederek sağlıklı gelişmelerine destek olur. Mısırlar, otlar, samanlar ve yemler gibi başka yemler tercih edilerek danaların beslenmeleri zengin duruma getirilmelidir. Bunun sayesinde süt ve et randımanı da en fazla düzeye ulaşabilir.

Suyun Sağlanması

Besi danalarının sağlıklı gelişmeleri ve randımanlı olabilmeleri gayesi ile devamlı ve hijyenik su sağlamak oldukça önemlidir. Sindirim evresinin düzenlenmesine imkan temin eden su, metabolizmaya da destek olur.

Mineral ve Vitamin Takviyesi

Danaların mineral ve vitamin gereksinimleri seviyeli şekilde giderilmelidir. Gereken hallerde mineral ve vitamin takviyesi tercih edilebilir.

Besi danaları için doğru besleme programları, danaların optimal şartlarda gelişimlerini temin ederek randımanlı şekilde süt ve et elde etmesine olanak sağlar. Bu sebepten dolayı, dana besiciliği işi ile ilgilenen insanların beslenme yönetimlerine gerekli önemin gösterilmesi mühim bir husustur.

Besi Danası Günde Kaç Kilo Alır?

Besilerin performansları, besicilik işlemi uygularken canlı cüssedeki artış ve yemlerden yararlanma düzeyini ifade eder.

Dana besicilik işlemi yapılır iken, doğru besleme ve bakım uygulanmalıdır. Yem ölçüsü ve kalitesi daha çok et sağlamak için ya da danaların kesim olgunluğu düzeyine eriştirmek için oldukça mühimdir. Dana besiciliğinde ana gaye, danaların en fazla cüsseye en az sürede erişmesini temin etmek olacaktır. Fakat sürenin beraberinde ekonomik şekilde canlı cüssenin yükselmesi temin edilmelidir.

Dana besiciliğinde canlı cüsse yükselişi kilogram türünden belirtilir. Danaların günlük canlı cüssesindeki artışsa kilogram/gün veya gram/gün şeklinde hesaplama yapılır.

Besi zamanında danalardaki bir kilogram canlı cüssedeki artış, ne kadar yem tükettiğini hesap ederek ölçüm yapılabilir. Besicilik işlemi uygulanan işletme yerlerinde kantar mevcut ise, hesap etme işlemi daha kolay yapılabilir. Fakat danaların göğüs çevresine de ölçüm yaparak ineklerin cüssesi hesap edilebilir. Tercih edilecek olan başka teknikler ile danaların besi halleri hakkında bilgi edinilebilir. Besiye dahil edilen danaların düzenli periyotlar ile cüsselerine ölçüm yapılmalıdır.

Danaların et randımanları arzu edilen düzeye getirebilmek için dana besiciliği uygulanır. Besicilik işlemi iyi olduğunda, danalara tükettirilen yemler, kalitesi iyi ve daha çok ete dönüştürülebilir.

Besicilik işlemi uygulanır iken danaların günde alacakları kilogram danaların cinslerine, yaşlarına, kondisyonlarına ve hangi cinste olduklarına göre farklılaşır. İdeal bir besicilik işlemi için danaların tüketecekleri yemlerin maliyetleri pahalı olmamalıdır. Bunun nedeni az zamanda çok et alabilmek besicilik işlemi yapan kişiler için fazla mühimdir.

Öteki cinslere nazaran yerli cinsler de besicilik işlemi daha güçtür, bunun sebebi yerli cinslerde kar seviyesi daha azdır. Yerli cins danalarda güzel besi kabiliyetleri bulunmaz. Kısaca anlatmak gerekir ise yerli cins danalar ne kadar güzel beslenirseler de canlı cüsse yükselişi oldukça azdır. Ancak yerli cins danaların kültür cinslerle melezlenmesinin ardından daha güzel neticelerin alınacağı gözlemlenir. Örnek vermek gerekirse yerli cins bir dananın bir günlük canlı cüsse yükselişi yaklaşık altı yüz elli gram civarındadır. Melez cinsteki danaların günlük canlı cüsse yükselişiyse yaklaşık bin yüzle bin iki yüz gram aralığındadır.

Etiketler: dana besiciliğine nasıl başlanır
Aralık 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR