İlk Kez Dana Besleyecekler İçin Temel Bilgiler
İlk kez çiftliğinize dahil edeceğiniz danaların bakımlarını nasıl uyguladığınız ve yemlerini nasıl hazır ettiğiniz, güzel bir yavru ve inek olması bakımından son derece önem arz eden bir durumdur. Bu hayvanların inek oldukları dönem ki süt verimlerini mühim bir bakımda etkileyen beslenme biçimlerini özenli şekilde uygulayabilmek oldukça mühimdir. Düve olmaya aday olan canlılara da güzelce bakım ve beslenme olanakları sağlanabilir ise güzel sonuçlara rahat bir biçimde ulaşım sağlanacaktır. Yapılacak olan güzel koşullar bu canlıların gebe olmalarına ve süt verimlerine güzel bir bakımdan etki edecektir.
Damızlığa ayrılan danaların daha özenli biçimde bakımlarının uygulanması son derece önem arz eder. Bu durum damızlık işlemi verimine tesiri olduğu için dikkatli olunması gerekli olan bir haldir. Yavrulara bakım ve besleme uygulamasından sonra sağlanamamış gibi görünmüş olsa da gelişmeye başlayıp yetişmelerinden sonra verim sağlanmaya başlanmış olacaktır.
Meralarda bakımı uygulanacak olan danaların şayet meraların kalitesi kötüyse ek olarak kaba yemlerle beslenmeleri sağlanmalıdır. Meralarda bulunmayan canlılarsa son derece güzel bir biçimde beslenmelerinin uygulanması gereklidir. Yemin beraberinde, iyi kaliteli kuru yonca ve otlar da yenilmesi temin edilmelidir.
Danaların Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?
Danaların yaşamlarını sürdürdükleri, bakıldıkları ve beslendikleri alana barınak adı verilir. Barınaklar danaları iyi olmayan şartlardan koruyacak şekilde düzenlenir. Danaların kalıtımsal özellikleri ne kadar güzel olsa da gerekli olan barınma koşulları hazır edilmediği müddet boyunca danalardan istenen randıman alınmasında zorluk yaşanır.
Yapılan incelemeler neticesinde danalardaki randımanın yüzde yetmişini temin eden öğe barınma alanının kalitesi olarak gösterilir.
Danaların hayatlarını sürdürebilecek en doğru alanlar barınaklardır. Danaların yem ve su ihtiyaçları gideren ve doğru sıcaklıkta hayat koşullarının daha basit sürdürebilmelerini temin eden barınaklarda mutlaka olması gerekli olan özellikler yer alır. Ayrıca barınaklar güney tarafında bulunmalıdır ve bu taraf mutlaka açık olmalıdır.
Danaların hayat alanı olan barınaklarla alakalı belirli özellikleri olmalıdır. Bu özelliklere gelin hep birlikte bakalım.
- Öncelik ile danaların gıda gereksinimlerini kolay hale getirmek için barınaklarda bulunan yemlikler yirmi santim uzunluğunda ve otuz- yetmiş santim büyüklüğünde olmalıdır ki danalar kolayca yemlerini tüketebilsin.
- Betonla yapılmış olan suluklara günde her saatte mutlaka hijyenik su temin etmelidir.
- Barınakların temizlikleri rutin biçimde uygulanmalı, idrar ve gübrelerin danaları rahatsız etmeyecekleri gibi açık bir yer bırakılmalıdır.
- Barınakların sıcaklığı şayet bir alanda yaşanıyorsa bu koşullara göre hesap edilmeli ve kapalı olmayan alanlarda mutlaka güneşlikler tercih edilmelidir. Kış mevsimi şartlarındaysa on sekiz- yirmi dört arasındaki ısı uygun olacaktır. Bunun sebebi barınak ısısının miktarı düştükçe danaların verimleri de bu halle alakalı olarak düşerken danaların yem yemeleri artar.
Danaların hangi bölgede yaşam sürdüklerinden fazla hangi şartlarda hayatlarını devam ettirdikleri daha önemlidir.
Danaların hayat alanları, çeşitli yaş sınıflarındaki danalara göre farklılaşmalıdır. Güzel havalandırma mekanı kurularak nem düzeyi yüzde altmış- seksen oranında olur iken ısısıysa beş- yirmi beş santigrat derece civarında olmalıdır. Işıklandırma sistemleri ise öncelikle danaları rahatça görecek biçimde kullanılmalıdır.
Nemsiz ısı ve güzel havalandırma olan bir barınakta danaların bakımları daha konforlu ve dikkatlice uygulanır. Danaların hayatlarını sürdürdükleri yerler güzel bir barınak, barınak tabanı, yemliklerinin yolları, servislerinin yolları ve idrar kanalları mevcut olacak biçimde inşa edilmelidir.
Etiketler: ilk kez dana besleyecekler için temel bilgiler
Aralık 30, 2024
Listeye dön