İnek Nasıl İyi Süt Verir?

inek

İneklerin süt verimi üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktör beslenmedir. Bu sebepten dolayı verim seviyesinin artırılabilmesi için beslenmeye yönelmek gerekmektedir:

*  Günlük olarak bir ineğe 18 kilogram mısır silajı, 11 ile 12 kilogram kadar “21” protein değerine sahip olan süt yemi ve 5 kilogram samanın verilmesi gerekmektedir. Bu beslenme şekli ise 25 litrelik süt anlamına gelmektedir. Şayet farklı bir beslenme planı uygulanıyor ise, beslenme şeklinin yavaş yavaş alıştırılarak değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.

*  Normal sınırın daha üzerinde süt verimi elde edebilmek için standart süt yemleri değil, özel çiftlik süt yemlerinin ineklere verilmesi gerekmektedir. Bu özel çiftlik yemlerinin pek çok çeşidi mevcuttur.

*  21 protein değeri bulunan 11 kilogram süt yemine ilave olarak günlük 2 kilogram mısır kırması verilmesi de süt verimini olabildiği kadar yükseltmektedir.

*  Süt veriminde günlük 30 litrelik süt alımı son derece iyi bir değerdir. Bu değerin sağlanabilmesi için önerilen besleme şekline yonca ilavesi yapılabilir. Saman oranı 2 kilograma düşürülüp, yonca 4 kilograma çıkarılarak 30 litrelik süt verimi elde edilebilir.

İneklerde süt verimini etkileyen beslenme dışında farklı faktörlerde bulunmaktadır. Bunlar ağırlık, yaş, hastalık, sıcaklık, gebelik ve kuru dönemdir.

Ağırlık

Süt verimi üzerinde etkili olan faktörlerden biri de ağırlıktır. İnek yapı bakımından ne kadar gelişmiş olursa, süt veriminde de bununla bağlantılı olarak artış yaşanmaktadır. Bu durumda ise ineğin nasıl bir gelişim sergilediği önem taşımaktadır. Organik yemler ile besleme yapılması, bakımlarının eksiksiz bir şekilde yapılması önem taşımaktadır.

Yaş

İneklerden süt alınan dönem “laktasyon” olarak adlandırılmaktadır. Küçük yaşta, ilk laktasyon döneminde alınan süt verimi düşüktür. Sonraki dönemlerde süt veriminde kademeli bir artış yaşanacaktır. Yaklaşık olarak 8 yaşın ardından yapıları gereğince süt veriminde rekor bir düşüş yaşanmaktadır. Daha sonra ise süt verimi sabit kalır.

Hastalık

Büyükbaş hayvanlar yapılarından dolayı kuvvetli görünseler de oldukça hassastırlar. İneklere birçok hastalık basit bir şekilde bulaşabilir. Ayrıca bir ineğe hastalık bulaştığında salgın durumuna gelir ve tüm hayvanları etkisi altına alır. Hasta oldukları zaman bunalıma girmeleri sebebi ile süt veriminde düşüş yaşanır.

Sıcaklık

İnekler sıcak havalardan çok hoşlanan hayvanlar değillerdir. Hava çok sıcak olduğunda hayvanların süt yemesinde azalma yaşanır. Bunun beraberinde ise süt veriminde de azalma meydana gelir. Sıcak havaların yaşandığı zamanlarda rasyon değişikliğinin yapılması gerekmektedir. İnekler için ideal olan sıcaklık değeri 5-27 derece arasındadır.

Gebelik

İneklerin gebe oldukları zamanlarında süt veriminde düşüş yaşanmaktadır. Gebelik dönemi geçtikten sonra ise süt veriminde çok iyi bir seviyede artış yaşanacaktır. Yani düşüş yaşanan dönemi dengelemektedir.

Kuru Dönem

İneklerin dinlenme dönemi ortalama olarak 60-70 gün kadar sürmektedir. İneklerin dinlenme dönemi içerisinde süt veriminde azalma yaşanmaktadır. İneklerin her sene dinlendirilmesi gerekli bir durumdur. Aksi bir durumda sonraki sene süt verimi neredeyse 0’a inmektedir.

Etiketler: inek nasıl iyi süt verir
Mart 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR