Silaj Nedir?

silaj ne

Sığır, keçi ve koyun gibi geviş getiren hayvanların yedikleri yem çeşitlerinden biridir. Yüksek nem içeren silaj yemi fermente edilmiş yem olarak bilinmektedir. Silaj özellikle yeşil otun olmadığı ve çıkmadığı kış aylarında hayvanlara verilmektedir. Silaj yeşil yemlerin yaz aylarında toplanarak turşu haline getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Kaba yem olarak geçen silaj yemi, mısır ve tahılların yeşil kısmından yapılmaktadır.

Silaj yapılırken özellikle mısır kullanılmaktadır. Hatta silaj yapımında kullanılan mısırlara silajlık mısır denmektedir. Kaliteli bir silaj yapmak istiyorsanız mutlaka mısır kullanmalısınız. Çünkü en kaliteli silaj mısır ile yapılmaktadır. Bunun nedeni mısır hasadı zamanında koçanların bağlanması ile verim kalitesi bir hayli artmış olur. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre mısırlardaki yeşil aksam verimin %50’si ve bunun yanı sıra beslenme değerinin %70’lik kısmı koçanlardan meydana getirilmektedir.

Bilindiği üzere otlatma mevsimi sınırlı olduğundan bu tarz el yapımı yemlere ihtiyaç duyarız. Özellikle kış aylarında kaba yemlere ihtiyaç duyan hayvan sahipleri için silaj yapımı oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Kışın hayvanlara verilen yemlerin içeriğinde yeşillik ile birlikte sulu yemlerin olması hayvanlarında daha verimli olmasını sağlamaktadır. Yazın yetişen baklagiller, buğdaygiller ve çayır otlarından elde edilen artıklar silolanarak yani turşu haline getirilerek silaj meydana getirilir.

Silaj yapımının bir diğer önemi ise en ekonomik besleme şekillerinden biridir. Ayrıca silaj yemleri ile otn depolama sorununu minimuma indirmiş olursunuz. Örnek verecek olursak eğer 2 tonluk bir kuru otun depolandığı bir depoda 15 tona yakın yeşil yem depolayabilirsiniz. 

Etiketler: silaj
Haziran 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR