Doğal ve Organik İnek Yemleri: Faydaları ve Kullanımı

doğal ve organik inek yemleri

Sağlıklı bir inek, kaliteli süt elde etmek için son derece mühimdir. Sağlığı yerinde olan inekler, kaliteli süt üretir ki bu da süt ürünlerinin yüksek kalitede olmasını sağlamaktadır. İneklerin dengeli beslenmesi, hijyenik su tüketimi ve doğal ortamlarda barındırılması her türlü ortamlarda ve koşullarda sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra veteriner kontrollerinin rutin aralıklarla yapılması, doğal tedavi yöntemleri ve temizlik, mükemmel ve sağlıklı süt ürünleri üretmek isteyen çiftçilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılardır.

Bir ineğin beslemesi, aynı kişilerde olduğu gibi belli düzen dahilinde olmalıdır. Bir ineğin beslenmesi içinde yer alan besinler, ineklerin hali ile uyum sağlayacak biçimde hazır edilmelidir. Beslenme planlaması yapılırken göz önüne alınması gereken birkaç haller var olmaktadır. Bu konular ineklerin sahip oldukları cüsse, ne düzeyde süt randımanının oldukları, ineklerin bu dönem içindeki laktasyon düzeyinde olup olmadığıyla alakalı durumlardır.  Fazla oranda randımanlı ineğin, sindirim oranı fazla daha kaliteli iyi olan yemlerle beslenirken, randımanı az olan bir ineğin beslenmesi ise kalitesi daha az yemlerle yapılmalıdır.

Bir inek beslenirken tercih edilmiş olan yemler 2 gruba ayrılmaktadır. Gruba ayrılmış olan bu yemler keşif ve kaba yem olarak adlandırılır. Bir inek beslenirken tercih edilmiş olan kaba yem, çayır ve mera yerlerinde kendi kendine otlama biçiminde ve bütün çeşitte yumru, kuru ot ve kök içeren gıdalarla olur. Keşif yeminse kaba olan yem ile kıyas edildiği vakit daha çok özelliği olduğu görülür. Bu yem mısır, buğday, arpa gibi taneli gıdalar olan, pamuk ve ayçiçekleri gibi yağlı tohum küspesi, örneğin kepek gibi değirmen artığından meydana gelen yemler balık, kemik unu ve et var olan hayvansal yemler mineral, tuz ve vitaminden ortaya çıkar.

Bir ineğe birkaç gün içinde gereksinimine uyacak biçimde verilmiş olan yem düzeyleri kaba ve keşif yemin birleşmesinden meydana gelir.

İneğin randıman oranına göre günlük protein, enerji, mineral ve vitamin gereksinimi karşılanır. Bir inek beslenirken seçilen yemler sindirim sistemini yorgun hale getirmeyecek ve ağır gelmeyecek biçimde olması gerekir. Bu ögenin göze alınması sindirim sistemlerinde sıradan problemin ortaya çıkmaması yönünden mühimdir.

Doğal ve organik özelliklere sahip inek yemleri, kimyasal katkı maddesi içermezken, üretimi esnasında yalnızca doğal kaynaklar kullanılmaktadır. İneklere verilen doğal ve organik yemler, hayvanların sağlıklı olarak beslenmesine yardımcı olurken, süt ve et veriminin artmasına da katkı sağlamaktadır.

İneklerin doğal büyüme süreçlerinde uygun şekilde beslenmesine olanak sunan organik yemler, süt ürünlerinin kalitesini de artırmaktadır. Çevre dostu olan ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının vazgeçilmezi olan organik yem ürünleri sayesinde hem sağlıklı hayvanlar hem de yüksek kaliteli ürünlere sahip olunmaktadır.

Etiketler: doğal ve organik inek yemleri faydaları ve kullanımı
Ekim 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR