Süt İnekçiliğinde Verimliliği Artırmanın Yolları

süt inekçiliğinde verimliliği artırmanın yolları

İneklerin süt randımanını en üst seviyeye çıkarmak, süt üretimi gerçekleştiren bireyler ve işletmeler için çok büyük bir öneme sahiptir. Süt verimliliğini maksimum seviyeye taşımak, yalnızca kaliteli yem ve uygun barınma koşullarına bağlı olmamakla birlikte, daha birçok unsur bulunmaktadır. İneklerin üreme döngüsünün rutin aralıklarla sürdürülmesi de çok önemli olan faktörlerdendir. Her ineğin senede bir defa buzağılaması sağlanarak, bu döngü rutin olarak takip edilmelidir. Fakat birçok işletme, bu önemli faktöre gereken hassasiyeti göstermemekte ve bu da ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

İneklerin her sene bir defa buzağılamalarını temin etmek gerekmektedir. Bütün ineklerin doğurmasının ardından süt elde etmeye başlamış olması, süt randımanının en üst seviyeye yükselmesi için son derece mühim bir haldir. Bu yüzden ineklerin üreme hallerine gözlem yapılarak üst seviyede tutmak gerekli olmaktadır.

İneklerin uygun vakitlerinde tohumlama işlemi yaptırmak ve gebelik esnasında uygun bir biçimde denetim yapmak süt randımanı yönünden mühimdir. Rutin denetlemeler sayesinde inekler zamanında doğum yaparken, bu durum süt verimliliğinin artmasına destek olmaktadır.

İneklerin doğumlarını gerçekleştirmelerinin ardından sütlerin indirilmesinde problem yaşanıyor ise memelerine masajlar, emzirme veya ılık kompres gibi yöntemlere başvurarak süt randımanını yükseltmek mümkün olmaktadır.

İnekler tüm rahatsızlıklara ve hastalıklara karşı muhafaza edilmelidir. Mastitis, süt ineklerinde sıklıkla yaşanan ve süt verimine negatif yönde etki eden meme enfeksiyonu olmaktadır. Mastitis rahatsızlığı, ineklerin süt üretiminde ani ve ciddi düşüşlere neden olmakla birlikte, ekonomik bakımdan da büyük kayıplar yaşatmaktadır. Mastitis rahatsızlığı ayrıca memede iltihaplanma oluşumuna katkı sağladığından süt kalitesi ve süt miktarı düşmekte olup, tedavi sürecinde kullanılan ilaçlardan dolayı süt üretimi durabilmektedir.

Olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamak adına mastitis rahatsızlığı erken teşhis edilmesi ve önlenmelidir. Mastitis ile mücadele inek sağlığı ve de işletmelerin ekonomik verimliliği bakımından son derece önemlidir. Hijyenik şartlar, rutin sağlık kontrolleri ve uygun tedavilerin uygulanması mastitisin etkisini minimuma indirirken, süt randımanının korunmasına destek olmaktadır.

Bu durumun beraberinde ineklerin doğumlarını gerçekleştirmelerinin ardından meydana gelen Ketozis, Hipokalsemi, Retenyo Sekundinarum gibi rahatsızlıklara, ayak rahatsızlıklarına ve topallık sorununa dikkat edilmelidir. İneklerin bu rahatsızlıklara yakalanma hallerinde çabuk bir biçimde tanısı koyularak tedavi yöntemine başlanmalıdır. Aksi bir halde ineklerin süt randımanlarında azalmalar görülebilmektedir.

Süt inekçiliğinde verimi artırmak için ineklere çok iyi ve doğru bir şekilde bakmak gerekmektedir. İneklerin rahatsız olmalarının önüne geçmek ve senede bir defa doğum yapmalarını temin etmenin haricinde süt randımanı yükseltmenin yöntemleri var olmaktadır. İneklerin bakımlarının iyi bir şekilde olması esastır. Çünkü inekler ne kadar konforlu bir biçimde yaşam sürerler ise o kadar randımanlı olmaktadırlar. Böylelikle ekonomik yönden daha çok kazanç temin edebilmek mümkün olmaktadır.

Konforu yerinde ve hijyenik bir uyuyacak yerlerin ayarlanmış olması, doğru bir altlık yönetiminin olması, geniş dolanma yerlerinin olması, süt randımanını yükseltmeye yarayan yemlerin olması, sıcaklık stresinden muhafaza edilmeleri ve ineklerde süt randımanını yükseltmeye yarayan ilaçlar gibi yöntemleri tercih ederek ineklerin konforları sağlanabilmektedir.

Etiketler: süt inekçiliğinde verimliliği artırmanın yolları
Ekim 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR