Yonca Sütü Artırır Mı?

yonca

Yoncalar süt sığırcılık sektörünün her adımında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Buzağılar on dört günlük yaşa geldikleri vakit yonca kuru bitkisinin tükettirilmeye başlanması gerekli olmaktadır. Ancak buzağılara tükettirilmesi gerekli olan yonca bitkisi kıyılmış bir şekilde tükettirilmelidir. Böylece buzağılar erken vakitte kaba yemlere alıştırılıp, işkembe gelişimleri hususunda destek olunmalıdır.

Süt ineklerine günlük maksimum kırk- kırk beş kilo aralığında soldurulmuş olan yeşil yonca bitkileri tükettirilebilir. Gün içerisinde tükettirilecek kuru yonca bitki ölçüsüyse en fazla sekiz kilo kadar olmaktadır. Ancak yeşil yonca bitkileri sığırlarda şişme sorununa sebep olmaktadır. Bu nedenden ötürü ineklerin yaş yonca bitkisi tüketimleri hususunda özenli davranmak gerekli olmaktadır. Yonca bitkilerinin her zaman için soldurulmuş veya kuru durumunun ineklere tükettirilmesi fayda sağlamaktadır.

Yoncayla Yemleme İşleminde Özen Gösterilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Yonca ile besleme yapılırken, birtakım hususlara dikkat edilmesi, sağlıklı besleme ve bakım için önem arz etmektedir. Bunu için;

  • Yonca bitkisini süt ineklerine sağım işleminden sonra tükettirilmesi gerekli olmaktadır. Sağım işlemi yapılmadan evvel yonca bitkisi tükettirilmesi hususunda sütlerin lezzetinde bozukluklar meydana gelmektedir. Şayet yonca bitkisi sağım işleminden evvel tükettirilmek isteniyorsa dört saat evvel tükettirilmesi önerilmektedir.
  • Yoncaların yenilmesine alışmamış olan canlılar, ilk defa yeşil yonca bitkilerini yediklerinde işkembelerinde şişme ve gaz ortaya çıkar. Özellikle üstüne çiğ düşen, körpe ya da yağmurdan ıslanmış olan yonca bitkilerinin şişkinlik yapma olasılıkları daha çok olmaktadır. Yaş yoncalar canlılara tüketimi yaptırılmadan evvel bir buçuk gün kadar soldurulmalıdır.
  • Olgunlaşma zamanı olmadan evvel biçilmiş olan yonca bitkilerinin hem yaş halleri hem de kuru halleri buzağılarda ishal sorununun yaşanmasında etkili  olmaktadır.
  • Kuruda olan ineklerde doğumdan sonra hipokalsemi probleminin ortaya çıkmaması için, hamile olan ineklere son altmış günde inek başına bir buçuk- iki kilodan çok yonca bitkisi tükettirilmemesi gerekli olmaktadır.
  • Kartlaşmış ve tohum bağlamış yonca bitkilerini fazla yiyen hayvanlarda deri sivilcesi sorunuyla karşılaşılmaktadır. Deride sivilcelerin çıkma nedeni ise, tohum bağlamış olan yoncalarda birikmiş olan saponin’dir.
  • Yaş yonca bitkilerinin öteki yeşil bitkiler ile ya da mısır silajlarıyla birlikte tükettirilmesi daha uygundur.

İnekleri Şişkinlik Oluşmasından Muhafaza Etme

Köpüklü şişmenin önüne geçmek için; fazla tehlikenin yer aldığı mera ortamlarında, riskin fazla olduğu vakitlerde otlatma yapmaktan uzaklaşılmalıdır. Daha evvel bu gibi problemlerle karşı karşıya gelinmiş mera ortamlarında veya yüksek yonca bitkisi içeren otlaklarda, inekler uzun müddet otlatılmamalıdır. Fazla tehlikenin var olduğu zamanlarda lif alınımlarının yükseltilmesi gerekir. Eğer fazla tehlikenin olduğu mera ortamlarında otlatma işlemi uygulanacak ise sığırların ağır ağır mera ortamına alıştırılması gerekli olmaktadır. Mera ortamının yaş olduğu vakitler hayvanlar için daha tehlikeli olmaktadır. Fazla tehlikeli mera ortamlarında şişkinlik olacağı için otlatmalardan uzak durulmalıdır.

Etiketler: yonca sütü artırır mı
Ekim 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR