İneklerde Hastalık Belirtileri ve Önlemleri

ineklerde hastalık belirtileri

İnek rahatsızlıkları birçok başka sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Ancak bilindik bir biçimde denk gelinen belli başlı birtakım sebep var olmaktadır. Örnek verecek olur isek ineklerin bakımlarının ihmal edilmesi ve güzel bir şekilde beslenme yapılmaması gibi nedenler dolayısı ile ineklerde enfeksiyon rahatsızlıklarının beraberinde virüs, bakteriyel kaynaklı veya ineklerin bağışıklık sistemlerinin bozulmasıyla türlü fungal rahatsızlıklara denk gelinebilir. Birkaç rahatsızlıkların nedeni son dönemde tamamı ile bir açıklama yapılmaz iken bazılarının genetikten dolayı olarak bilinmektedir. Bazı cinsler rahatsızlıklara karşı daha dirençli olmaktadırlar. Bazı cinslerse rahatsızlıklara karşı son derece duyarlıdır. Dolayısı ile inek rahatsızlıklarının önüne geçilmesi yönünden cins tercihinden bakımlarına, beslenmelerinden aşı işlemine dek birçok faktör ön plandadır.

İnek Vebası Rahatsızlığı

İnek vebası tesiriyle ineklerin sindirim sistemlerinde yaralanmalar olur. Bunun yanı sıra inekler kanlı ishal olmaktadırlar. Son derece riskli bir rahatsızlık olan, ölüm seviyesi yüksektir. İneklerin vücut sıvılarından öteki ineklere bulaşmaları sebebiyle rahatsızlanan inekler sürüden ayrılmalıdır. Bu sebepten dolayı tedavi edilmeliler. Ancak tedavi yönteminin ekonomik olmaması sebebi ile rahatsız inekler kesilmektedir.

Şap Tabak Rahatsızlığı

Bu rahatsızlık; ateşlenme, ağızda akıntı, ayaklarda ve ağızda döküntülü yaralar biçiminde semptomları ortaya getirir. Süt ve et randımanına kötü yönde etki eden problem meydana geldiği vakit, kesinlikle tarım il müdürlükleri haberdar edilmelidir.

Şarbon/ Antraks Rahatsızlığı

Şarbon ya da Antraks adı verilen bu rahatsızlık, ineklerin dalaklarının şişmesiyle baş gösteren bir salgındır. Bulaşabilen ve ani kayıpları ortaya çıkaran bu rahatsızlık, ineklerin beraberinde köpek, fil, kedi, koyun ve keçilerde de meydana gelmesi olağandır. Bulaşıcı olmadan birkaç günün ardından semptom veren rahatsızlık iştah kapanması, sendeleme, ateşin yükselmesi ve solunum problemleriyle görünmektedir. Kayıplara neden olan inek rahatsızlığında ineklerin vücudundan kan gelmeye başlar ve derilerinde püstüller ortaya çıkar. Rahatsızlığın az zamanda tedavi görmesi için direk veteriner doktordan yardım alınmalıdır. Bunun yanı sıra önüne geçilmesi için aşılama işlemi çalışmasına dikkat edilmelidir.

Verem Rahatsızlığı

Verem rahatsızlığı, bulaşıcı ve kronik bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tüberküloz olarak da adlandırılan verem rahatsızlığı, insanlara da geçebilmektedir. Bu nedenden geçmeden on ile elli gün arasından sonra ortaya çıkan rahatsızlığın en mühim semptomları; ateşlenme, solumada zorluk çekme, derilerinde lezyon, öksürük olmaktadır. Bunun yanı sıra iyi bir şekilde havalandırmanın olması, besleme ve bakım ineklerin sağlıklarını muhafaza etmeye olanak temin eder.

İnek Rahatsızlıklarının Önüne Geçmek İçin Alınacak Tedbirler Nelerdir?

İneklerin rahatsızlıklarının tümü ile engellenmesi mümkün değilse de riski minimuma indirmek için alınacak birçok tedbir bulunmaktadır.

  • Her sağım işlemlerinden sonra ineklerin memeleri temizlenmelidir. Bunun yanı sıra memelerde sütler bırakılmamalıdır.
  • İneklerin barınmış oldukları ahır duvarlarının sıvanmış olması, kene ve böceklerle mücadele edilmelidir.
  • İneklerin barınmış oldukları alanlar iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.
  • İneklerin barındıkları yerler hijyenik olmalıdır.
  • Karneleri olan, soyları belli ineklerin alınması gerekir. Tehlikeli yavrulardan uzak durulmalıdır.
  • İneklerin rahatsızlandıkları vakit tedavi için işinde uzman bir hekime başvuru yapılmalıdır. Erken tedavi edilmeleri için vakit kaybetmeden veteriner hekimlerle iletişimde olunmalıdır.
  • Salgın rahatsızlık riski olduğu vakit, güç olsa bile bütün sürü kesilmelidir.
  • Sıradan bir canlıda rahatsızlık semptomlarına denk gelindiğinde direk sürüden koparılmalıdır. Veterinerlerin gözetiminde gerekli olan karantina tekbirleri alınmalıdır.
  • İneklerin aşı işlemleri vaktinde yapılmış olması son derece mühimdir.
  • İnekler bozulmuş ve küflenmiş besinleri tüketmemelidir.
Etiketler: ineklerde hastalık belirtileri ve önlemleri
Ekim 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR