İneklerin Sağlıklı Beslenmesi İçin En İyi Yem Türleri

ineklerin sağlıklı beslenmesi

Süt işletmecilik işleminde, ineklerin bakımlarının nasıl yapıldığı ve beslenmelerinin nasıl yapıldığı son derece mühimdir. İneklerden arzu edilmiş olan süt randımanının alınması için beslenmelerinin son derece kalitesi iyi olan yemlerle yapılmalıdır. İneklerin günlük gereksinim hissetmiş oldukları enerjiler, proteinler, lifler, mineraller ve vitaminlerin giderilmesi gerekli olmaktadır. Bu durumun beraberinde inekler için aşağıda belirtilmiş olan yemlerle beslenmeleri gerekir.

Keşif Yem

Keşif yem, konsantre yemler olarak da isimlendirilebilir. Bu yem, enerji, protein ve lif açısından oldukça zengindir. İşletme ve fabrika yerlerinde hazır edilmiş olan süt yemi, enerji ve protein yönünden keşif yem sınıfına dahil olmaktadır.

Kaba Yem

Lif yönünden zengin içerikli yeme kaba yem ismi verilir. Kaba yemin rasyonda belli bir ölçüde olmalıdır. Aksi halde ineklerin işkembelerinde sindirim aksamaya başlayarak türlü sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kaba yemin enerji ve protein düzeyi yükselip ve düştükçe sindirilebilir kaliteleri de yükselmiş olmaktadır.

İneklerin canlı cüsselerinin yüzde bir buçuğu kadarı kaba yem olması gerekli olmaktadır. Bunun sayesinde ineklerin gündelik gıda gereksinimlerini giderebilirsiniz. Kaba yem içerisinde yeşil yem, kuru ot, hasat artığı, hasıl ve sanayi yan malzemeleri de dahil olmaktadır.

İneklere bu yemlerin dışında silaj, saman ve yeşil yemlerin de tüketimi yaptırılmalıdır. Yeşil yem ismi altındaki yem; hububat, korunga, baklagil ve yonca birleşimidir. Saman sınıfındaysa buğday, çavdar, pirinç, arpa, yulaf ve baklagil yer almaktadır.

İneklerde Süt Randımanı Nasıl Yükseltilir?

İneklerin süt ölçüsünü ve süt yağını yükseltmek, pek çok etkenin özenli bir biçimde ele alınması gerekli olan karmaşık bir dönemdir. Bu dönemde, uygun bir şekilde beslenme, uygun çevre şartları, uygun cins tercihi ve genel sağlık gibi ögelerin bütünü birleşerek başarılı neticelerin ortaya çıkmasını temin eder.

  • Bir ineğin süt randıman ve yağının üretimi yapılması için dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı gereklidir. Kalitesi iyi olan yemler, yeterli proteinler, vitaminler, enerjiler ve mineraller içeriğiyle temin edilmelidir. Bilhassa süt randımanını yükseltmek için özel olarak formüle edilen süt yemleri kullanılmalıdır.
  • İneklerin yer aldığı alanın rahat, temiz ve uygun şartlara sahip olması süt randımanı üstünde önemli bir tesire sahip olmaktadır. İneklerin barınmış oldukları barınakların iyi bir şekilde havalandırılmış olması, uygun ısı ve nem düzeylerinin muhafaza edilmesi gerekli olmaktadır. Isı, nem, rüzgarın hızı ve güneş ışığı gibi etkenler, ineklerin stres düzeylerine etki eder ve dolayısı ile süt randımanı düşebilir.
  • İneklerin sağlık hallerinin düzenli bir şekilde gözetilmesi ve gereken sağlık tedbirlerinin alınmış olması süt randımanını yükseltebilmektedir. Rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ya da parazitler sağlık problemleri, süt randımanına kötü yönde etki edebilmektedir. Bu sebep ile, düzenli bir şekilde veteriner doktor kontrolleri, aşı işlemleri ve uygun temizlik işlemleri sağlık hallerinin muhafaza edilmesinde oldukça mühimdir.
  • Laktasyon zamanında ineklerin beslenme gereksinimleri yükselir. Bu evrede temin edilecek uygun beslenme programları ve düzenli sağım işlemleri aralığı süt randımanını yükseltebilir. İneklerin laktasyon döneminin uygun yönetilebilmesi, süt randımanının kalitesini optimize etmede mühim bir rol oynamaktadır.
  • İneklerin stres düzeylerinin az tutulması, süt randımanı kalitesine iyi yönde etki etmektedir. Konforlu ve stresin olmadığı alan temin edilmesi, ineklerin sağlıklarını ve üretkenliğini yükseltmektedir.
  • İneklerin rahatsızlıklardan muhafaza edilmesi ve rahatsızlık kontrollerinin temin edilmesi süt kalitesini yükseltir. Temizlik şartlarının temin edilmesi, aşılama işlemlerinin düzenli bir şekilde uygulanması ve rahatsızlıkların erken tanısı bu yönden mühimdir.

İneklerde randımanlı bir süt elde edimi için yukarıda belirtilen etkenlerin bütününe özen gösterilmesi önemli olmaktadır. Uygun beslenme programı, çevre şartlarının yönetimleri, uygun cins tercihi, veteriner hekim kontrolleri, laktasyon yönetimleri, stresin düşürülmesi ve rahatsızlıkların engellenmesi, sağlığı yerinde ve randımanlı bir süt elde edimi için temel aşamaları oluşturmaktadır.

Etiketler: ineklerin sağlıklı beslenmesi için en iyi yem türleri
Ekim 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR