Düve Günde Ne Kadar Yem Yer?

düve

Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin farklı zaman dilimlerinde farklı besleme uygulamaları yapmaları gerekmektedir. Bu yazımızda siz okurlarımız için düve döneminde olan hayvanlara gün içerisinde ne kadar yem verileceği hakkında bilgilendirme yapacağız.

İlk Kızgınlık Zamanı (5-12 ay)

Bu zaman aralığında damızlık olarak yetiştirilecek düvelere kısıtlı oranda düve yemi ya da işletmede hazırlanan karmalar tükettirilmeye başlanır. Bu yem tüketimine yaklaşık olarak 10 günlük bir geçiş zamanı tavsiye edilir. Hazırlanan bu yemden düvelere yaklaşık olarak 2 ila 4 kilogram kadar verilmesi uygundur. Doğum gerçekleşinceye dek düve yemi verilmeye devam edilebilir.

Keşif ya da düve yeminin hayvanlara 2 öğün olacak şekilde verilmesi gerekmektedir.

Erkek ve dişi buzağıların 5 aylık oluncaya kadar aynı ortamda beslenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat buzağılar 5 aylık olduktan sonra dişi damızlıkların ayrı bir yere alınması gerekmektedir.

Düvelerin 5 aylık olduklarında 150 ila 160 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olması gerekmektedir. 12. ayın sonunda ise düvelerin 290 ila 300 kilogram ağırlığa ulaşmaları sağlanmalıdır.

Bu süreç içerisinde düvelerin günlük olarak 700 gram ağırlık artışı göstermesi beklenir.

Eğer yetiştiriciler kendi yem karışımlarını düvelere tükettirecek ise içerisine vitamin ve mineral takviyesi yapmalıdır.

Saman ve kuru ot bu dönemde serbest bir şekilde tükettirilebilir.

Hayvan 6 aylık olduğunda silaj tükettirilmeye başlanabilir.

Bu dönem içerisinde hayvana mısır silajı verilmemelidir.

Düvelerin bu dönem içerisinde meraya çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Yalnızca mera ile yapılan beslemede, meranın kalite seviyesi yüksek ise günlük vücut ağırlığının %1’i oranında ilave keşif yem tükettirilmeli, mera fakir durumda ise buna ilaveten 1 kilogram kadar keşif yem eklenmeli.

Düveler için temiz su ve yalama taşı temin edilmelidir.

Düvelere aşırı derecede keşif yem verilmemesi gerekmektedir. Şayet fazla keşif yem tüketirler ise yağlanma meydana gelebilir.

Hayvanlarda yağlanma meydana gelmesi sonucunda meme dokusunda yağ birikimi ve üreme sorunları ortaya çıkabilir.

İlk Kızgınlık ve İlk Tohumlama Arasında Geçen Süre (12-15 ay)

Bu dönemdeki düvelere 15 aylık olduklarında 350 ila 360 kilogram ağırlığa ulaşacakları şekilde besleme yapılmalıdır.

Bu evrede düvelerin günlük ağırlık artışının 600 gram olması gerekmektedir.

Bu evrede düvelerin beslenmesi 2 öğün olacak şekilde yapılmalı ve günde toplam 3-4 kilogram kısıtlı oranda düve yemi tükettirilmeye devam edilmelidir.

Saman ve kuru ot serbest bir şekilde tükettirilmeye devam edilebilir.

Bu dönemde düvelere mısır silajı serbest bir biçimde verilemez. Mısır silajı günlük olarak 2 ila 3 kilogram kadar tükettirilebilir.

Gebe Düve Dönemi (15-22 ay)

Düveler 15 aylık oldukları ve yetişkin ağırlığının %75’ine eriştiğinde suni tohumlama yapılması uygundur.

Bu aşamada gereksinimler iyi kaliteye sahip olan kaba yemler ile giderilebilirse de gelişim ağır ise keşif yem de tükettirilmelidir.

Düvelerin bu süreçte günlük olarak ağırlık artışının 600 gram olması gerekmektedir.

Gebelik esnasında günlük olarak 600 ila 800 gram ağırlık artışı gerçekleştiren bir beslenme düzeni meme bezlerinde salgı görevini yerine getiren dokuların artışı için mühimdir.

Düvelerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar bu şekildedir. Düveler farklı dönemlerde günlük olarak farklı oranlarda yem tüketmelidir.  

Etiketler: düve günde ne kadar yem yer
Ağustos 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR