En Verimli Danalar İçin Barınma Koşulları

en verimli danalar

Modern hayvancılık, sağlıkları yerinde ve iyi bir plan edilmiş ahırlar ile başlamaktadır. Ahır ile danaların bir bütün olarak düşünülmesi gerekli olmaktadır. Eldeki randımanlı danaların bu biçimdeki ahır yerlerinde bakılmaları gerekli olmaktadır. Ahır yerinin planlanması yapılır iken, danaların sayılarının gelecek zamanda yükseleceği düşünülerek yapılması gerekmektedir. Ahır yerinde danaların bakıldıkları alan haricinde, buzağıların, gebe ineklerin, kurudaki ineklerin barınacakları yerler bunun yanı sıra kaba yem ve karma yem depoları, silaj yerleri, sıvı ve katı gübre deposunun beraber planlanması gerekli olmaktadır. Danaların sayılarının yükselmesi ile birlikte işletme yerlerinde, yem hazır etme, dağıtma, otomatik içme suyu temin eden aparatlar gibi makine ve aletlere de ihtiyaç duyulmaktadır.

Ahır Alanları İyi Tercih Edilmeli

Ahır projeleri, ahır inşa edilecek olan alanın imar hali ve çevre şartları göz önüne alınarak planlanmalıdır. Ahır yerlerinin yönü güney veya doğu tarafına bakılması gereklidir. Havalandırılmasının ise çok iyi bir şekilde yapılması ve çalışması son derece önemlidir. Yaz ve kış yolları ise sürekli şekilde açık olmalıdır. Bunların yanı sıra ahır alanlarında haberleşmenin kesilmemesi oldukça mühimdir.

Ahırların Projeye Göre Temin Edilmesi Gerekir

Danaların randımanına, ahır içerisindeki havalandırma, bağıl nemler, aydınlatmalar, ortam atmosferi ve ısı gibi hava koşulları etki etmektedir. Ahırın tabanının toprak düzeyinden yukarıda yapılması gerekmektedir. Temelin derinliğiyse otuz ile kırk santimetre arasında beton olması gerekmektedir. Kapalı ahır modelleri düşünüldüğünde ahır büyüklüğü ile ilişkili olarak duvarın yüksekliği iki buçuk- üç metre olmalıdır. Bunun yanı sıra sıvalı olması da son derece önemlidir. Tavan olmaması gerekmekte olup, çatı örtüsü kiremit veya atermitten yapılmalıdır. Duvarlara ise senede minimum iki defa kireç badanası uygulanmalıdır.

Havalandırma sayesinde mekandaki temiz olmayan ve ısısı yüksek hava, yararlı olmayan gazlar, hoş olmayan kokuların dışarıya kolaylıkla atılmaktadır. Havalandırmadan aydınlatmaya, yemlemeden ve iş kolaylığının sağlanmasına kadar, her şey eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Ahırlarda yeterli aydınlatmanın sağlanabilmesi için iklim koşullarına göre ahır taban alanının 1/15 veya 1/20'si genişliğinde pencerelerin belli aralıklarla yerleştirilmesi gerekmektedir. Pencereler ise danaların sırtlarının hizasından yukarıda ve üst taraftan iç tarafa açılacak biçimde olmalıdır. Doğal olmayan aydınlatmada, taban yerinin bir metre karesine iki buçuk- üç wattlık ampul veya floresan tercih edilebilmektedir. Ahır kapıları çift ve tek kanatlı olabileceği gibi, danaların sığabilecekleri genişliğe sahip olmalıdır.

Etiketler: en verimli danalar için barınma koşulları
Eylül 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR