En Düşük Maliyetli Besi Danası Yetiştiriciliği

en düşük maliyetli besi danası

Dana besicilik işleminde temel ilke, genetik yapısı canlı olan ve ağırlık kazancını en hızlı yapabilen danaların, birim yem miktarından üst düzeyde yararlanmasını amaçlamak olmaktadır. Ekonomik yönden yüksek besi performansı sağlamak mümkündür. Danaları uygun vakitte ve uygun miktarda yem ile beslemek en düşük maliyetli besi danacığı yetiştiriciliğidir. Besi danası yetiştiriciliği, rasyonu hazır etmede ve danaları beslemede dana eti elde ediminde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu durumun nedeni besi performansı olarak adlandırılan temel ilkeye göre, günlük canlı ağırlık yükselmesi ile beraber danaların her kilo canlı ağırlık yükselmesi için tüketmiş oldukları yem miktarı besicilikten elde edilen başarıyı göstermiş olmaktadır.

Besi danalarının yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmesinin yanı sıra beklenen randımanı karşılayabilmesi içinde, ihtiyaçlarını giderebilmek üzere yem birleşimlerinin hazır edilmesi gereklidir. Bir besi danası günlük canlı ağırlığının tahmini olarak yüzde 2,5’i kadar ağırlıkta kuru madde tüketimi yapmaktadır. Örnek verecek olur isek dört yüz kiloluk canlı bir cüsseye sahip olan bir besi danasının günlük on kiloya dek kuru yem madde tüketimi yapmaktadır.

Danalar için rasyon hazır edilir iken, dananın canlı ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı ve besi sonu canlı ağırlığı konusunda bir hedef koyup, o amaca göre yem birleşimlerinin hazır edilmesi gerekli olmaktadır. Besi danalarında enerji ihtiyacı canlı cüsse ve yaş ile alakalı olmaktadır. Rasyon enerji düzeyiyle alakalı danalarda canlı cüsse artış hızı farklılık göstermektedir. Yaşlı olmayan genç danalarda vücutta su ve protein seviyesi daha fazla iken, yağ miktarı çok daha düşük olmaktadır. Besi işleminin sonuna gelindiğinde ağırlık artışı yağ birikimi şeklinde olmaktadır. Bu dönemde danaların rasyonlarında proteine olan ihtiyaç düşmekte, enerjiye olan ihtiyaç da artmaya başlamaktadır.

Vejetasyon döneminde baklagil- çayır ve yeşil mısır hasılı birleşimleri kaba yem olarak danalara tüketimi yaptırılabilmektedir. Bu yeşil olan yemler bazı vakitte elinde mevcut olan kuru yemler ile birlikte de tükettirilebilmektedir. Bu kapsamda herkes tarafından tanınıp seçilmiş olan kaba yemlerin başında da saman gelmektedir. Ancak unutulmaması gereken saman kaba yemler içerisinde kalitesi en düşük olanıdır. Danalara yedirilecek olan saman miktarı yemlerin enerji içeriği ve rasyondaki başka yem kaynağına göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak pratik uygulama danaların önlerinde sürekli kaba yemlerin olması gerekmektedir. Kuru ve yaş olarak danaların yemelerine sunulmuş olan şeker pancarı posası enerji içeriği çok bir yem olmaktadır. Dolgu maddesine göre fakir olmadığından samanla birlikte danalara tükettirilmesi faydalı olmaktadır. Silaj da dana besiciliğinde seçileceği gibi genellikle kaliteli olanlar genç danalara da yedirilmektedir.

Keşif yem grubuna dahil olan yemler besi danası rasyonlarında erken besi dönemlerinde kaba yemlere oranla toplam yem kuru madde miktarının yüzde elli- altmışını ortaya çıkarması gerekir iken bu miktar ileri besi dönemlerinde yüzde altmış- yetmişlere, besi sonu dönemlerinde ise yüzde seksenlere ulaşması gerekmektedir. Diğer bir ifade ile canlı ağırlığı 300 kg olan bir besi danası besi başlangıcında toplam yem kuru madde ihtiyacının 4- 5 kilosunu, ileri besi döneminde ise 400 kg canlı ağırlığında toplam yem kuru madde ihtiyacının 6- 7 kilosunu keşif yemlerden sağlanmaktadır. Bu miktar beş yüz kilo canlı ağırlık için besinin sonunda 10 kiloya dek ulaşabilmektedir.

Etiketler: en düşük maliyetli besi danası yetiştiriciliği
Eylül 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR