Gebe İneğe Ne Kadar Yem Verilir?

gebe ineğe ne kadar yem

Düveler bu zaman içerisinde günlük olarak 700-800 gram kadar ağırlık artışının sağlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra fosfor, kalsiyum ve mineral içeriğine sahip olan yalama taşlarının sürekli olarak önlerinde bulundurulması gerekir.

Düvelerin 15.ayda ilk aşımda kullanımları için, bu yaşta iken 350 kilogram ağırlığa erişmeleri amaçlanmaktadır. Şayet gelişim yeterli seviyede değil ise bir miktar karma yem verilmelidir. Fosfor, enerji ve vitamin A noksanlığı bulunan düveler kızgınlık belirtilerini sergilemezler. Düveler için baklagiller ya da baklagil- buğdaygil karışımı kuru otlar kusursuz bir kaba yem kaynağı olmaktadırlar. Bilhassa erken dönemde biçilen otların, geç biçilen otlara kıyasla içeriklerindeki besin maddesi değeri daha yüksektir.

Mısır silajı, bir yaşın üzerinde olan düveler için iyi bir kaba yem seçeneği olmaktadır. Fakat mısır silajının düvelere sınırlı bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Alacakları fazla enerji miktarı yağlanmalarına sebep olmaktadır. Düvelere 10-15 kilogram kadar mısır silajı verilmesi yeterli olmaktadır. Mısır silajı enerji yönünden oldukça zengindir. Ancak mısır silajı protein, fosfor ve kalsiyum açısından fakir bir durumdadır. Bu sebepten dolayı kaba yem olarak mısır silajı verilen düvelerin karma yemlerinin büyük oranda protein bakımından zengin pamuk tohumu küspeleri ve soya gibi yağlı tohum küspelerinden meydana gelmesi gerekmektedir. Mısır silajı biraz yonca kuru otu ile beraber verilir ise kalsiyum ve protein açısından desteklenmiş olur.

Düvelere karma yem verilir iken, verilecek oran ve protein içeriği verilen kaba yemin türüne ve kalitesine göre değişmektedir.

Kurudaki İneklerin Beslemesinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Rasyon, selüloz, protein, vitamin, mineral ve enerji bakımından denge içerisinde olmalıdır.

Kuruda olan ineklerin gezecekleri alanlar olmalıdır. Düzenli olarak gezmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Kuru dönemde olan ineklerin laktasyondakilerden daha kilolu olmaması gerekmektedir.

Doğuma 15 günlük bir süre kalana kadar yemler sınırlandırılmalı, fakat doğuma 15 günlük süre kaldığında tekrar kademeli bir şekilde verilmesi gerekmektedir.

Silaj verilmemeli ancak kuru ot verilmelidir.

Toplam rasyonda keşif yem ve kaba yem dengesi sağlanmış olur.

Laktasyonun pik düzeyi geçtikten ve gebelik meydana geldikten sonra keşif yem miktarı azaltılmalı, ineklerin kilo almasına engel olunmalıdır.

Kuru dönemin uzun sürmemesi konusunda dikkatli olmak gerekmektedir.

Etiketler: gebe ineğe ne kadar yem verilir
Şubat 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR