Kabız Olan İneğe Ne Yapılır?

kabız olan inek

Bir genç ya da yetişkin bir inekte dışkılamada bir günden çok bir gecikme, kaygılandıran bir belirtidir. Uzun zamanlı bir dışkılama eyleminin olmaması, rahatsızlığına başlangıcı ile ilişkili olarak altı saat içerisinde ineğin zehirlenmesine ve yaşamının sonlanmasına sebep olabilir. Bu belirti sık sık gastrointestinal sistemin ciddi rahatsızlıklarına eşlik etmektedir, bu neden ile bir buzağı ya da inekte kabızlığın tanısı ve sonrasında tedavisi bir veteriner hekim tarafından yapılmaktadır.

Süt buzağısında kabızlık için ilk aşama, şişkinliği ve gazı düşürmek ve önüne geçmek için tükettiğiniz süt miktarını düşürmektir. Müshil olarak ineğe yüz- yüz elli gram bitkisel yağ tükettirilmesi gerekir. Ayriyeten ılık sabunlu su ile müshil lavman vereceğiniz gibi dışkıyı yumuşatan ve bağırsakta hareket etmeyi basitleştiren ısıtılmış bitkisel yağlar ya da mineraller de verebilirsiniz.

Müshil ilaçları yalnızca bir uzman kişinin yönlendirdiği biçimde kullanmak gerekmektedir.

Şişlik meydana geldiğinde, 1:1 ölçüsünde su ile seyreltilmiş terebentinle güçlü sürtünme tesirlidir. Karın ovma döneminde, baldır ayakta durarak sabitlenmesi gerekir- aksi halde prosedür fayda etmeyecektir.

Genç ineklerde kabızlığın önüne geçilmesi için, sülfadimezin ilk süt tüketeceğinden dolayı kişi başına bir gram ve ardından iki besleme için 0,5 gram dozunda tercih edilebilir.

Ayriyeten yetişkin ineklerde ve buzağılarda kabızlığı tedavi etmek için aşağıdaki ilaçlar tercih edilir.

Norsulfazole

Phthalazole

Kloramfenikol

Synthomycin

Bahsettiğimiz bu ilaçlar tablet ve toz formunda varlardır. Kullanmadan evvel, ilaç ılık kaynamış suyla seyreltilip günde üç defa süt içmeden yarım saat evvel kafa başına 0,5-1 gram dozajda içirilmesi gerekir.

Önleme

İnekleri kolostrumla besleme evresinde, inekleri vaktinde sulu ve kaba yem tüketmeye alıştırmak için besleme rejimini sıkı bir biçimde izlemek gerekmektedir. Tok olmayan bir inek tarafından tüketilen büyük ölçüde süt henüz yetişmemiş ağ ya da rumen içerisine girdiğinden, besleme aralığında uzun aralara müsaade edilmemesi gerekir. Midenin bu bölgelerinde hapsolan fermente süt, gastrointestinal sistemde ciddi problemlere sebep olabilir.

On günlük olan inekler sadece kolostrumla beslenebilmektedir. Tüketilecek sütün ısısı +otuz altı santigrat derecenin aşağısında ve +kırk santigrat derecenin üstünde olmaması gerekmektedir. Optimum ısı +otuz yedi- otuz sekiz santigrat derecedir.

Ayriyeten sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçilmesi için ineklere kolostrum yağı verilmesi önerilmektedir. Bu sağlıklı besin, yazın buzağılamasının ardından ilk üç gün ve kış mevsiminin ardındaki ilk günden üretilen taze kolostrumdan elde edilir.

İlkbahar ve sonbahar aylarında yetişkin ve genç inekler çiy, don ve yağmurun ardından otlatılmaması gerekir.

İnekleri tutmak için hayvanat bahçesi- temizlik ölçülerine uyum sağlamayı unutmamanız gerekir. Koruma bölgesi ve besleyiciler temizlenip, dezenfekte edilip yabancı maddeler için günlük kontrol edilmesi gerekmektedir. Bir ineğin midesine giren kir, temiz olmayan içme kaplarından ve yatak örtüsünden gelen yiyecekler ile beraber genel olarak sindirim sisteminin bozulup bazı bulaşıcı olan rahatsızlıklara sebep olur.

Genç ve yetişkin ineklerin gastrointestinal sistemi hastalıklarının meydana gelmesinin ana sebebi, beslenme ve bakım normlarına uyum sağlamamasıdır.

Etiketler: kabız olan ineğe ne yapılır
Eylül 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR